Home page
  Constantin Matasă
Prezentare
C. Matasă - biografie
Expoziția permanentă
  Complexul Muzeal
Repere cronologice
Constantin Matasă
Editura "C-tin. Matasă"
Fundația cultural-științifică
  Muzee
Muzee de Istorie
Muzee de Artă
Muzee de Etnografie
Muzee de Științele Naturii
Muzee Memoriale
  Amenajări muzeale
Curtea Domnească
Cetatea Neamț
  Cuprins   /   Site map
 
  Expoziția permanentă   C O N S T A N T I N   M A T A S Ă
Pagina: 1 2 3 Repere cronologice pagina 3  
Sala Matasă
Aspect de la inaugurarea expoziției omagiale (1992).

A fost organizată în anul 1992, de către Gheorghe Dumitroaia și Ștefan Scorțanu, cu sprijinul colegului Dan Mihăilescu și a regretatului inginer Ionel Matasă. Pe lângă caracterul său omagial, aceasta prezintă, în limita spațiului avut la dispoziție și a materialelor existente, principalele aspecte ale muzeografiei nemțene, capitol puțin cunoscut de publicul larg.

Folosind două modalități de expunere, pe panouri și în vitrine, cu ajutorul cărora sunt prezentate fotografii, date sintetice, documente și piese tridimensionale provenite din fondul muzeului, de la familie și biserica Precista, organizatorii au intenționat să ofere vizitatorilor momentele semnificative din viața și activitatea preotului-arheolog C. Matasă, cât și a colaboratorilor săi apropiați, din rândul cărora se remarcă restauratorul Aurel Buzilă. Pe primele trei panouri sunt înfățișate unele date referitoare la biografia și activitatea sa de slujitor al bisericii și animator al turismului, vitrinele corespunzătoare înfățișând obiecte, documente personale, cursuri universitare, obiecte liturgice și scrieri referitoare la domeniile amintite.

Sala Matasa
Obiecte care au aparținut preotului C. Matasă.

Devenit arheolog prin autoperfecționare și cu sprijinul mai multor corifei ai arheologiei românești (dintre care îi amintim pe R. Vulpe și Vl. Dumitrescu), C. Matasă a desfășurat o rodnică activitate în domeniu, de numele său fiind legate majoritatea cercetărilor efectuate până la nivelul anilor '60 ai secolului trecut în județul Neamț. Din acest motiv, alte panouri și vitrine înfățișează pe C. Matasă ca cercetător și fondator de muzeu, domenii pe care le-a slujit cu "entuziasm și inteligență", după cum nota în cartea de impresii a instituției marele istoric N. Iorga.

Viața culturală și științifică desfășurată de pr. C. Matasă și colaboratorii acestuia, care a făcut cunoscută instituția din Piatra-Neamț în țară și străinătate, nu putea să rămână nemarcată în expoziție. De la muzeul creat în anul 1934, care a fost de fapt unicul în întreg spațiul subcarpatic al Moldovei vreme de peste două decenii, s-a ajuns ca în prezent să existe în județul Neamț un mare număr de 15 muzee, majoritatea dintre ele create sau inspirate după modelul dat de C. Matasă.

În vara acestui an, cu sprijinul generos al distinsei doamne dr. Mabel Silva D. Cuza și prof. Hugo Benitez Puga din Barcelona, sala expoziției omagiale "Constantin Matasă" a fost înzestrată cu un set de calculatoare, prin intermediul cărora muzeografii, publicul larg și nu în ultimul rând cercurile de istorie ale elevilor care colaborează cu muzeul, vor avea posibilitatea să aibă acces la internet.Expoziția permanentă "Constantin Matasă"Sus
Pagina: 1 2 3 Repere cronologice pagina 3  


  prima pagină | istorie | artă | etnografie | științele naturii | case memoriale

Designed by NeT MEDIA. Copyright © Complexul Muzeal Județean Neamț. All rights reserved.