Expoziția temporară itinerantă

PODURI - DEALUL GHINDARU
O TROIE ÎN SUBCARPAȚII MOLDOVEI

DESCRIEREA EXPOZIȚIEI

Expoziția "Poduri-Dealul Ghindaru. O troie în Subcarpații Moldovei" a fost deschisă pe data de 6 nov. 2003 la Muzeul de Istorie Piatra-Neamț, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la descoperirea stațiunii, precum și în preajma aniversării a 120 de ani de la semnalarea primelor vestigii cucuteniene în cadrul așezării eponime și a 70 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Piatra-Neamț, instituție cu o activitate remarcabilă în domeniul cercetării arheologice, deținătoarea celei mai importante colecții de artefacte din situl menționat.

Cu acest prilej au avut loc și alte manifestări culturale (sesiunea de comunicări științifice la care au participat mai multe personalități din țară și străinătate, precum și lansarea catalogului expoziției).

În acest fel am dorit să facem cunoscute atât publicului larg, cât și specialiștilor cele mai importante descoperiri din tell-ul de pe Dealul Ghindaru, cu acest prilej fiind introduse în circuitul științific un număr de 288 de piese.

Expoziția conține un număr de 395 de obiecte din cadrul tuturor nivelelor de locuire succedate într-un interval de aproximativ două milenii - aparținând eneoliticului (Precucuteni II și III, Cucuteni A, A-B și B) și epocii bronzului (culturile Jigodin și Cosțișa) -, care îmbogățesc colecțiile Muzeului de Istorie Piatra-Neamț, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului de Istorie "Iulian Antonescu" Bacău, Fundației Cucuteni pentru Mileniul III și Colecției Emilia și Romeo Dumitrescu.

De asemenea, rezultatele celor 25 de ani de cercetare din cadrul stațiunii sunt reliefate prin cele circa 100 de materiale grafice care ilustrează atât principalele artefacte descoperite, cât și o serie întreagă de aspecte de șantier.

Între exponate se evidențiază două dintre cele mai vechi complexe de cult de acest fel din preistoria Europei, cunoscute în literatura de specialitate sub numele de "Soborul Zeițelor" și respectiv "Sfânta Familie", la care se adaugă numeroase alte câteva capodopere ale artei decorative și figurative cucuteniene (dintre care cca. 50 constituind piese de tezaur).

De asemenea, a fost expus un număr de cca. 25 de "importuri" descoperite în cadrul tell-ului - aparținând altor civilizații decât cele atestate aici, contemporane cu acestea (culturile Vinca, Gumelnița, Petrești, Bodrogkeresztur, Trichterbecher și Cucuteni C) - , fapt care ilustrează existența unei bogate activități economico-comerciale încă de acum câteva milenii.

Expoziția evidențiază, o dată în plus bogăția, diversitatea, calitatea și caracterul deosebit al materialelor arheologice de la Poduri-Dealul Ghindaru, probabil cea mai importantă stațiune preistorică de pe continent, purtătoarea în timp a vestigiilor celei mai strălucite civilizații europene a timpului său: cultura Cucuteni.

Adevărata recunoaștere a importanței pe care așezarea de la Poduri-Dealul Ghindaru a dobândit-o în cadrul lumii științifice, atât ca urmare a realizării expoziției de față, cât și a prezentării rezultatelor de cercetare sistematică prin intermediul unor studii detaliate a fost conferită de numeroasele discuții și comunicări prilejuite de lucrările colocviului internațional dedicat tell-ului, numeroase personalități manifestându-și dorința de a găzdui expoziția în cadrul instituțiilor pe care le coordonează.

Previous Pagina anterioară | Pagina următoare Next
  Afisul expozitiei
Expoziția
Descrierea expoziției
Galeria foto
Legături
CMJ Neamț
Centrul Internațional Cucuteni

Sala expoziției


NeT MEDIA design


Copyright © Complexul Muzeal Județean Neamț.
Toate drepturile rezervate.

Realizat și gazduit de NeT Media - Piatra-Neamț.
Promovat prin serviciul Neamt Online.