Home page
Date generale
Imagini@Neamt Online
Informații utile
Oportunități
Pagini WEB
Forum nemțean


Știrile de Neamț

Știri și informații locale
Noutăți legislative
Horoscop
Mica publicitate
Locuri de muncă

Scanare antivirus onlineinfo@neamt.ro - Informații, știri, noutăți, anunțuri


McDonald's a ajuns la Piatra-Neamț
18 noiembrie 2008

Vineri, 14 noiembrie 2008, s-a dat startul pentru construirea celui mai modern restaurant McDonald's din România (și din Europa, după cum blufează unii) și totodată primul restaurant McDonald's din Piatra-Neamț. Localul McDonald's va fi de fapt un McDrive (cu servire la mașină), însă diferit de cele realizate până acum. Ultramodern, ultrafuncțional, cu un design special. Locația aleasă pentru primul restaurant pietrean al concernului McDonald's se află pe strada General Dăscălescu, între hipermarketul Plus și Școala nr. 1 din cartierul 1 Mai.

Cam toată presa locală și națională a dezbătut subiectul. Zic unii cum că ar fi un model nou, atât ca dotări interioare, cât și ca arhitectură. Cică costurile pentru ridicarea acestui restaurant se vor cifra la aproximativ un milion de euro (alte guri vorbesc de 1,5 milioane), cu tot cu dotările aferente, în timp ce terenul le-a fost concesionat de primărie pentru 20 de ani. Alții plusează, spunând că acest restaurant ar putea oferi aproximativ 80 de locuri de muncă (gurile rele zic 50-60). Ba, mai mult, investiția ar urma să fie dată în folosință în cel mult patru luni. Parcă deja simți mirosul de cartofi prăjiți și Big Mac... Foarte frumos. La turnarea primului cancioc de mortar au participat: primarul Gheorghe Ștefan (președintele PD-L Neamț), city-managerul Mihaela Stoica (candidat PD-L în colegiul 2, Deputați), ex prefectul Toader Mocanu (candidat PD-L în colegiul 1, Senat) și, ultimul pe listă dar nu cel din urmă, viceprimarul Dragoș Chitic (membru PD-L). Oare să fie o simplă coincidență portocalie?...


Mall-ul: Neverending story?
1 noiembrie 2008

Mall-ul nu se va deschide pe data de 7 noiembrie, așa cum era re-re-planificat. De data aceasta de vină ar fi comercianții care încă nu și-au terminat de amenajat spațiile. Aceștia au cerut un răgaz de încă două săptămâni pentru a se organiza. Așadar termenul inaugurării primului mall din Piatra-Neamț, Forum Center cum a fost botezat de oficialități, se decalează cu două săptămâni.

Pentru inaugurare primăria a alocat 15.000 euro (!), sumă ce ar trebui să acopere cheltuielile prilejuite de acest eveniment. Nu știm câte baloane, panglici, confetti, șampanie și lăutari se pot plăti cu acești bani, dar sperăm să ajungă.

Totodată, municipalitatea a mai efectuat o modificare și în contractul încheiat anul trecut cu administratorul S.C. M.A.R. SRL., urmând ca acesta să plătească 135.000 de euro reprezentând contravaloarea cheltuielilor angajate de prestator și nu 120.000 de euro cât prevedea una din condițiile contractului din 14 decembrie 2007. În urma semnării unui contract de prestare de servicii între autoritatea contractantă - Primaria Piatra Neamț (în calitate de achizitor) și firma ieșeană S.C. M.A.R. SRL. în calitate de prestator, aceasta va încasa anual din chirii 844.000 de lei timp de 5 ani, cu condiția virării în contul Primăriei a unei sume minime lunare de 100.000 de euro.

Update 4 noiembrie
Viceprimarul Dragoș Chitic anunță că va fi o inaugurare grandioasă, cu mulți artiști și formații în vogă. "Vom avea și o trupă de majorete din Piatra Neamț, campioană mondială la San Remo, iar maestru de ceremonii va fi Gabi Jugaru".
Țara arde și baba se cheaptănă. De 15.000 de euroi...


Încurcate-s căile!... Mall-ul se deschide pe 7 noiembrie?
10 octombrie 2008

Deși era hotărât ca mall-ul din Piatra-Neamț (cel al primăriei) să fie inaugurat pe 23 octombrie, uite că socoteala s-a încurcat. Din motive... electorale. Primăria a hotărât că e mai bine să-l deschidă pe 7 noiembrie și nu în preajma campaniei electorale, pentru a nu lăsa loc de "cârcoteli" politice și alte vorbe de duh. Că la un astfel de obiectiv orice întârziere înseamnă bani, asta e o altă poveste. E suficient să ne gândim că se împlinește în curând un an de zile de când mall-ul trebuia să funcționeze. Ori, conform contractului cu administratorul, acesta trebuie să vireze lunar în contul primăriei cel puțin 100.000 de euro, bani din chirii. Așadar această întârziere a punerii în funcțiune a lăsat bugetul local fără niște bani. Frumoși. Dar ce mai contează încă niște săptămâni în plus? Noi să fim sănătoși și să avem bani de cheltuit la mall. Să trăim bine.


Se deschide primul Mall din Piatra Neamț
25 septembrie 2008

În sfârșit... În data de 23 octombrie va avea loc deschiderea oficială a primului mall din Piatra-Neamț, numit Forum Center. Acesta este dezvoltat de administrația publică locală, în apropierea Pieței Centrale, și e este primul proiect de acest gen derulat în municipiul Piatra-Neamț. Inițial deschiderea acestuia era trâmbițată pentru Crăciunul lui 2007, dar nu s-a putut. Mai apoi, din considerente electorale, mall-ul s-a hotărât a fi inaugurat înainte de alegerile locale (cel târziu pe 1 mai 2008), dar lucrările nu au avansat așa cum se estima: "Estimăm că mall-ul va fi gata în perioada 15 aprilie - 1 mai. Dorința noastră este ca pietrenii să-și poată face cumpărăturile de Paști din noul mall", declara în februarie a.c. Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra-Neamț.

Forum Center va beneficia în interior și de un acvariu imens, populat cu specii rare de pești. Acest lucru l-ar face unic în România iar constructorii mizează pe atragerea a cât mai mulți clienți din Neamț și din județele învecinate. Complexul va avea o arhitectură deosebită, fiind structurat pe parter plus patru nivele, și o suprafață de peste 12.000 mp., precum și 250 de locuri de parcare.

Mall-ul public costă bugetul local 6.285.000 de euro și, inițial, primarul Gheorghe Ștefan a dorit concesionarea lui prin negociere directă, lucru care nu i-a ieșit, fiind "faultat" în această decizie de către consilierii locali. Consiliul local Piatra-Neamț a aprobat în final concesionarea mall-ului public către o firmă cu doar trei angajați, fără experiență în domeniu și care aparține lui Razvan Lucian Țepoi, soțului Magdei Țepoi, care apare acuzată de deturnare de fonduri europene (Raportul privind activitatea desfășurată de Departamentul Național Anticorupție în anul 2005 menționează că a folosit în alte scopuri fonduri ale Uniunii Europene în valoare de 132.991 de euro).
Astfel, noul centru comercial este administrat de către firma ieșeană M.A.R. SRL. (singur participant la licitațiile publice de concesionare organizate de primărie). Se estimează că firma va încasa anual din chirii 844.000 de lei timp de 5 ani, cu condiția virării în contul Primăriei a unei sume minime lunare de 100.000 de euro. Tot MAR SRL va plăti Primăriei, până la deschiderea oficială a mall-ului, suma de 120.000 de euro, reprezentând contravaloarea cheltuielilor angajate de prestator.

Mall-ul va avea o suprafață de peste 12.000 mp, dispusă pe patru nivele, și 250 de locuri de parcare. Complexul este realizat din oțel și vitralii, dând o nouă conotație și utilitate spațiilor comerciale, care vor fi luminoase și moderne. Clădirea va cuprinde centru comercial, shopping mall, hipermarket, bricolaj, magazin de amenajări, servicii diverse, fast-food, restaurant, locuri de joacă, zone tehnice, spații de depozitare-aprovizionare-andocare, precum și spații medicale, administrative etc.

Sursa: Realitatea, Evenimentul, România Liberă


TCE 3 Brazi din Piatra-Neamț - 400.000 EURO amenda
6 iunie 2008

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat, saptamana aceasta, inspectii inopinate simultane la sediile a 11 societati comerciale active pe piata cerealelor din Romania.

Dintre cei 11 agenti economici, unul singur a refuzat sa se supuna inspectiei Consiliului Concurentei si anume societatea comerciala TCE 3 BRAZI SRL din Piatra Neamt, reprezentata de dl. Culita Tarata. Acesta este primul caz in care un agent economic refuza sa se supuna unei inspectii efectuate de Consiliul Concurentei.

Conform legii, in cazul in care o societate refuza sa se supuna inspectiei, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi in valoare de pana la 1% din cifra de afaceri totala realizata de societatea in cauza, in anul anterior sanctionarii. Prin urmare, in acest caz, Consiliul Concurentei a aplicat o amenda de aproximativ 1.500.000 lei, respectiv echivalentul a circa 400.000 euro.

Sursa: www.juridice.ro


Târg pentru copii, la Piatra-Neamț
7 mai 2008

În premieră pentru municipiu, la Piatra Neamț va fi organizat un Târg pentru Copii. Acesta va avea loc în perioada 29 mai - 1 iunie, la Stadionul Municipal al FC Ceahlăul. Târgul va fi organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Neamț. Târgul va fi "completat" cu o serie întreagă de manifestări dedicate copiilor și în care vor fi implicați aceștia: concursuri sportive (triciclete, biciclete, motociclete, alergări, carturi), grafitti, programe de educație rutieră și concursuri de acest profil, concurs de desene pe asfalt ș.a.m.d.

Sursa: ziarul "Ceahlăul", 7 mai 2008


Din 3 mai, apelurile din rețeaua Romtelecom vor fi efectuate pe numere din 10 cifre
22 aprilie 2008

Apelurile către și din rețeaua de telefonie fixa Romtelecom vor fi formate din zece cifre. Acestea vor cuprinde prefixul național "0" + indicativul de arie geografică + numărul local, pentru toate convorbirile locale și naționale (apelurile inter și intrajudetene).
Măsura va intra în vigoare din data de 3 mai.

În prezent, abonații Romtelecom sunt apelați în rețea prin formarea numărului local de 6 cifre în provincie, respectiv de 7 cifre în București. În cazul furnizorilor alternativi de telefonie fixă, clienții pot fi apelați doar dacă se formează numărul național de 10 cifre.

Tranziția la noul mod de formare a numerelor de telefon din domeniul "02" se va face în două etape. Astfel, între 3 mai și 31 iulie numerele de telefonie fixă vor putea fi apelate atât în formatul actual, cât și în noul format. După 1 august se va putea suna doar prin noua numerotare.
Numarul unic pentru apeluri de urgenta - 112 - isi va pastra acelasi format.


Festival de teatru pentru copii
21 aprilie 2008

În perioada 2-4 mai, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Copii "Tinerețe fără Bătrânețe".
Festivalul se adresează copiilor școlari și preșcolari, are caracter competitiv și include mai multe secțiuni: artă dramatică, artă coregrafică și artă plastică. Vor fi desemnați cîștigătorii fiecărei secțiuni și se vor acorda și două distincții speciale: Trofeul "Tinerețe fără bătrânețe" și Premiul onorific "Traian Grigoriu". Timp de trei zile, pe scena teatrului pietrean vor evolua tinere talente din județele Bacău, Buzău, Suceava și Neamț. Festivalul este organizat de Teatrul Tineretului în parteneriat cu Asociația Pedagogică "Educatoarea".

Sursa: cotidianul "Evenimentul", 21 aprilie 2008


NoSpeedLimit - întâlnire auto la Piatra-Neamț
16 aprilie 2008 (update)

NoSpeedLimit are deosebita placere de a va invita la prima intalnire auto de amploare organizata la Piatra Neamt, in 2008.
Asadar, pe data de 25 aprilie, ora 18:00, în parcarea Stadionului Municipal Piatra-Neamt sunt asteptati toti pasionatii de masini din Moldova si nu numai. Toata lumea este binevenita, indiferent de gruparea din care face parte.

Sursa: NoSpeedLimit Club, filiala Piatra-Neamț


Scutire de plata taxelor pentru noul CAEN
11 aprilie 2008

Firmele care își vor depune documentația necesară pentru actualizarea obiectului de activitate vor fi scutite de plata taxelor pentru înregistrarea mențiunilor în Registrul Comerțului, dacă fac acest lucru până la data de 1 martie 2009. Facilitatea este acordată prin Hotărârea de Guvern nr. 322 din 19 martie 2008. Certificatele constatatoare emise până la sfârșitul anului trecut își păstrează valabilitatea, iar dovada actualizării se face prin extrasul de registru.

Documente necesare pentru actualizarea codurilor CAEN
Pentru înregistrarea în Registrul Comerțului a actualizării obiectului de activitate potrivit CAEN Rev. 2 firmele trebuie să depună, pe lângă cererea de actualizare a obiectului de activitate conform CAEN Rev. 2 (obținută de pe site-ul www.onrc.ro sau de la ORC Neamț) și cererea de eliberare a extrasului de registru, următoarele documente: certificatul de înregistrare în original; împuternicire specială sau avocațială pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale, acolo unde este cazul și dovada achitării tarifelor legale pentru transmiterea documentelor prin poștă (chitanța de achitare în contul RO85TREZ4915025xxx000213 deschis la Trezoreria Municipiului Piatra Neamț a sumei de 36,55 lei - care include taxa de eliberare a extrasului de registru).
Dacă cererea de actualizare va fi depusă de către persoane desemnate să îndeplineasca formalitățile legale prin împuternicire specială sau avocațială, aceasta trebuie să fie semnată de reprezentantul legal al societății, cu excepția cazului în care prin împuternicire s-a delegat în mod expres dreptul de a preciza domeniul și activitatea principală.

Sursa: ziarul "Ceahlăul", 11 aprilie 2008


Județul Neamț, o zonă a sărăciei
31 martie 2008

Județul Neamț este unul dintre cele mai sărace din țară, după cum reiese dintr-o analiză prezentată de Varujan Vosganian, ministrul Economiei și Finanțelor. Conform acestuia, produsul intern brut în Neamț este de 3820 de euro pe cap de locuitor, în timp ce media națională este de 5480 de euro. Cu toate acestea, ministrul anunță o revigorare a economiei județului. Anul acesta este prognozată o creștere economică în Neamț de 7,1%, în 2009 de 6,7%, iar în 2010 de 6,5%. În aceste condiții, s-a estimat că produsul intern brut al județului va crește în 2008 la 4370 euro, urmînd să ajungă în 2010 la 5654 euro, în condițiile în care, în 2005, era de numai 2418 euro.

În același timp, ministrul a declarat că municipiul Piatra Neamț va avea unele probleme în următorii doi ani, din cauza gradului de îndatorare a bugetului local. De asemenea, Varujan Vosganian a atras atenția că cei din conducerea Consiliului Județean Neamț trebuie să pună la dispoziția investitorilor terenurile pe care le deține atît în intravilanul cît și în extravilanul localităților, pentru a permite dezvoltarea zonei din punct de vedere economic.

Sursa: ziarul "Ceahlăul", 31 martie 2008


Ora oficială de vară
29 martie 2008

Începând din data de 30 martie 2008, setrece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00.
Modificarea orei oficiale pentru timpul verii a fost introdusă în țara noastră în anul 1979, an în care ne-am aliniat la ora de vară europeană.

Trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor, în vigoare. Astfel, trenurile de călători vor pleca din stațiile de formare după ora oficială de iarnă până în noaptea de 29/30 martie 2008 ora 3.00, care devine ora 4.00. După această oră (4.00) vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectînd ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulație între 3.01 și 4.00 (ora iarnă), vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri.


info@neamt.ro - Un nou subprefect de Neamț
18 martie 2008

Județul Neamț are un nou subprefect. Este vorba despre Ioan Ghica, șeful Corpului de Control al Prefectului, care îl va înlocui pe dl Vasile Șendrea, mazilit să lucreze ca inspector guvernamental. Vasile Șendrea a fost subprefect al județului Neamț din 2004, iar din 2006 a devenit înalt funcționar public.


Telegondola de Piatra-Neamț a fost inaugurată
18 februarie 2008

Gondoperla a fost inaugurată. Ura și la gară! (pe bune!)

Trâmbițată inițial pentru sfârșitul anului 2007, mult-așteptata inaugurare a telegondolei s-a tot amânat din varii motive. Ba că a fost frig, ba că a bătut vântul, ba că a fost ceață, ba că n-a fost suficient de fiert vinul. La urma urmei știm cu toții că românul găsește scuze pentru orice, așa că nu ne mai mirăm de nimic... Cert este că planurile primarului Ștefan au fost date peste cap. Și nu ne referim la planurile turistice, ci la cele electorale. Pentru că, dincolo de aparențe, inaugurarea pârtiei și mai ales a telegondolei reprezintă un puternic atu politic și electoral în prisma apropiatelor elegeri electorale.

Și iată că, după atâta timp de așteptare (și din partea primăriei, și din partea electoratului), am ajuns în sfârșit la momentul "adevărului". După ce unii au așteptat cu sufletul la gură confirmarea prezidențială, sau măcar pe cea a lui Stolo pentru festivitatea de inaugurare, iată că telegondola pietreană a pornit și fără Băse, și fără Stolo. Anunțată pe toate canalele mass-media pentru zilele de sâmbătă sau duminică (funcție de confirmările ce trebuiau să vină de la București), inaugurarea s-a produs, pe neașteptate, în ziua de vineri, 15 februarie 2008. Pentru consolarea unora (și de ochii altora) a fost adus, în grabă, dl. Gheorghe Flutur. Prieten de-al casei, cum s-ar zice. Fost om de stat, ajuns acum doar vicepreședintele PD-L... Deh, când nu ai de ales, aduci pe cine poți sau pe cine se nimerește...

Festivitatea a fost scurtă. Și friguroasă. A fost spartă și tradiționala sticlă de șampanie. La a doua încercare, ce-i drept, dar asta nu are importanță decât pentru superstițioși. "Este un moment istoric. Am crezut în acest proiect si l-am realizat. Voi continua toate proiectele și vom face din Piatra Neamț un oraș turistic european, o mică Elveție(?)", a promis primarul Gheorghe Ștefan. Ce a urmat? S-a tăiat panglica (Gheorghe Stefan, Vlad Marcoci și Michael Bitterl, vicepreședintele Doppelmayr), s-a sfințit și s-a aghezmuit, s-au schimbat cadouri, s-au împărțit strângeri de mână și pupături, după care s-a pornit la deal. Primar, viceprimari, președintele CJ, subprefect, consilieri locali, consilieri județeni, directori de societăți municipale, subalterni, angajați, parteneri, curioși, gură-cască etc. Și uite-așa, Piatra-Neamț a devenit primul oraș din Moldova dotat cu telegondolă de nouă milioane de euro. Să nu uităm însă că investiția în Cozla depășeste 14 milioane de euro, cu tot cu telescaun și pârtiile de schi...

Așteptăm cu nerăbdare (și curiozitate) primele evaluări legate de numărul "plimbăreților" cu telegondola pe care ni le va raporta primăria. Nu știu de ce dar tare mă gândesc că vor fi substanțial umflate... Din motive electorale, lesne de înțeles. Și foarte posibil că vom avea parte și de pronosticuri, de genul "peste 100.000 de turiști au folosit luna aceasta telegondola, ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului vor fi încasați aproximativ 2,5 milioane euro. În acest ritm investiția va fi amortizată în cel mult trei ani de zile..." Vă las pe voi să re-faceți calculele ;-)

Imagini cu, despre și din telegondola de Piatra-Neamț

Până în acest moment (18 feb. 2008, ora 23:10) primăria Piatra-Neamț nu am postat pe site-ul său nici măcar un biet comentariu legat de acest eveniment. "Prost gust" ar zice unii care știu la ce (și cum se) folosește un site. De acord cu ei...


Practici comerciale considerate a fi înșelătoare, abuzive sau agresive
21 ianuarie 2008

Practici comerciale considerate a fi înșelătoare, abuzive sau agresive, în conformitate cu Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii.

 • Publicitatea-capcană - practica de a convinge consumatorul să cumpere de la o anumită societate, făcând publicitate unui produs la un preț foarte scăzut, pentru care nu există un stoc corespunzător.
 • Falsele "oferte gratuite" - crearea unei impresii false asupra unor oferte prin descrierea produselor ca fiind "gratuite", "bonus", "fără taxe" sau în termeni similari, în cazul în care consumatorul trebuie să plătească orice altă sumă în afara de costurile pe care le implică ridicarea sau plata livrării articolului.
 • Îndemnuri directe, adresate copiilor, de a cumpăra anumite produse sau de a-și convinge părinții să le cumpere.
 • Informațiile false cu privire la proprietățile curative ale produselor, de la alergii, căderea părului, până la pierderea în greutate.
 • Câștigarea de premii - practica de a crea consumatorilor falsa impresie că au câștigat un premiu, în condițiile în care nu există nici un premiu, sau acțiunea pe care trebuie să o întreprindă pentru a câștiga premiul este condiționată de plata unei sume de bani sau de suportarea unui cost.
 • Sistemele piramidale - un sistem de promovare piramidal, în cadrul căruia câștigul provine, în special, din introducerea altor consumatori în sistem decât din vânzarea sau consumul produselor.
 • Reportajele publicitare - practica de a folosi conținutul editorial din mass-media pentru a promova un produs, în cazul în care comerciantul a plătit pentru această promovare, dar fără a se specifica acest lucru în mod clar.
 • Impresiile înșelătoare cu privire la drepturile consumatorilor - prezentarea drepturilor de care consumatorii beneficiază prin lege ca și caracteristică distinctivă a ofertei comerciantului.
 • Ofertele limitate - declarația falsă conform căreia un produs va fi disponibil doar pentru un interval de timp limitat, pentru a-i priva pe consumatori de posibilitatea de a face o alegere în cunoștință de cauză.
 • Limba în care sunt oferite serviciile post-vânzare - angajamentul de a furniza servicii post-vânzare către consumatori și, ulterior, furnizarea servicului respectiv în altă limbă fără a informa în mod clar consumatorul cu privire la aceasta înainte de inițierea tranzacției.
 • Vânzarea nesolicitată - comerciantul solicită plata pe loc sau plata ulterioară pentru produsele pe care le furnizează dar pe care consumatorul nu le-a solicitat sau solicită rambursarea sau păstrarea lor.
 • Garanțiile valabile în întreaga Europă - care creează falsa impresie că serviciul post-vânzare furnizat pentru un produs este disponibil într-un stat membru, altul decât cel în care este vândut produsul.

Practicile comerciale incorecte de mai sus pot fi sesizate Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de către orice persoană sau organizație care, potrivit legii, are un interes legitim, chiar și de către operatorii economici concurenți. Aceștia au, de asemenea, posbilitatea de a-i acționa în justiție pe comercianții care încalcă legea privind combaterea practicilor comerciale incorecte.


Arhiva Info @ Neamt Online

Site realizat și administrat de NeT MEDIA. Copyright © NeT Media - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități