Home page
Date generale
Imagini@Neamt Online
Informații utile
Oportunități
Pagini WEB
Forum nemțean


Știrile de Neamț

Știri și informații locale
Noutăți legislative
Horoscop
Mica publicitate
Locuri de muncă

Scanare antivirus onlineinfo@neamt.ro - Informații, știri, noutăți, anunțuri


ISTORIA ORAȘULUI TĂU ESTE ISTORIA TA! ARATĂ CĂ ÎȚI PASĂ!
VOTEAZA RESTAURAREA CETĂȚII DACICE BÂTCA DOAMNEI !
26 noiembrie 2009

COMUNICAT DE PRESĂ, Primaria Piatra Neamt, 26.11.2009

FOTO: Cetatea dacică Bâtca DoamneiDuminică, 20 septembrie 2009, TVR 1 a lansat în premieră pentru România programul "Restaurare", un proiect cultural național, o campanie care invită telespectatorii să contribuie la salvarea monumentelor istorice. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul "Restaurare" a prezentat câte trei monumente dintr-o zonă a țării și la finele fiecărei săptămâni, monumentul care a primit cele mai multe voturi de la telespectatori a intrat în finala-teledon a campaniei "Restaurare", care va fi organizată în 1 decembrie când, prin votul direct al publicului larg, va fi ales monumentul care va primi fondurile de la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului pentru restaurare.
Cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei, Piatra Neamț, județul Neamț a fost finalista primei ediții a programului "Restaurare". Actrița Draga Olteanu Matei a susținut în fața telespectatorilor refacerea monumentului din Piatra Neamț.
ORAȘUL PIATRA NEAMȚ NU POATE CÂȘTIGA DECÂT PRIN VOTUL DUMNEAVOASTRĂ!

CETATEA BÂTCA DOAMNEI ESTE CEL MAI VECHI MONUMENT ISTORIC AL ORAȘULUI, IAR INTRODUCEREA LUI IN CIRCUITUL TURISTIC NAȚIONAL VA CONDUCE LA CREȘTEREA GRADULUI DE ATRACTIVITATE A MUNICIPIULUI NOSTRU
Cetatea Dacică de pe Bâtca Doamnei este una dintre cele mai interesante fortificații antice din Moldova. Primul nivel de locuire aparține epocii neolitice, fazei Cucuteni A, suprapus de un strat subțire din epoca bronzului, de vestigiile dacice cărora le aparține cetatea, și de o ultimă fază aparținând feudalismului timpuriu. Vestigiile dacice de pe Bâtca Doamnei ocupă o suprafață de aproape 20.000 m2. Bogăția lor și amploarea construcțiilor conferă așezării atributele unui centru de primă importanță într-o zonă de intensă locuire geto-dacică așa cum este Valea Bistriței.
TRIMITEȚI SMS LA NUMĂRUL 1388 CU CIFRA 1 (tarif 0,95 euro, cu TVA)!

Votul va fi deschis în data de 1 Decembrie 2009 în cadrul emisiunii de la TVR 1, de la ora 13,00, "Ne vedem la TVR", prezentată de Marina Almășan și se va derula pe parcursul după-amiezei acestei zile. Între orele 15:30-18:00, în cadrul aceleași emisiuni transmise în direct, vom fi ținuți la curent cu evoluția voturilor din cadrul Campaniei "Restaurare". De la ora 21:00 va fi difuzată gala emisiunii "Restaurare", pe parcursul a trei ore.

FĂRĂ VOTUL DUMNEVOASTRĂ MONUMENTUL AR PUTEA DISPĂREA SAU INTRA DEFINITIV ÎN UITARE !
Televiziunea Română realizează programul "Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor și Patrimoniului Național, cu Oficiul Național al Monumentelor Istorice și Fundația "Pro Patrimonio", precum și cu sprijinul autorităților locale din fiecare zonă. Selecția celor 30 de monumente cuprinse în program s-a făcut cu ajutorul acestor foruri, consultanți de specialitate fiind prof. dr. arh. Virgil Polizu, președinte - Comisia Națională a Monumentelor Istorice, prof. dr. ing. Dan Lungu, director - Institutul Național al Monumentelor Istorice, și prof.dr. arh. Ioana Irina Iamandescu, consilier pe probleme de patrimoniu al ministrului culturii.
De-a lungul a 10 episoade cu durata de 50 de minute, au fost prezentate treizeci de clădiri de patrimoniu (câte trei în fiecare episod) situate în zece zone geografice ale țării.
Zonele au fost împărțite pe criterii geografice după formatul Endemol-BBC, iar criteriile pe care s-au selectat monumentele au fost de vizibilitate și interes istoric și arhitectural, varietate, existența unui proiect sau, cel puțin, a unor intenții clare de restaurare, un statut juridic clar, o restaurare cu finalitate de interes public și importanța pentru comunitatea locală.

Lista celor 10 zone selectate:

  1. CENTRU - EST (Centrul Moldovei și nordul Munteniei);
  2. SUD - VEST (Mehedinți și Banat);
  3. CENTRU (Brașov, Sibiu);
  4. CENTRU - SUD (Muntenia și Nordul Olteniei);
  5. CENTRU - VEST (Hunedoara și Caraș);
  6. SUD - EST, DOBROGEA (Constanța și Tulcea);
  7. CENTRU - NORD (Mureș, Maramureș, Satu Mare);
  8. NORD - VEST (Oradea, Zalău);
  9. NORD - EST (Nordul Moldovei și Bucovina);
  10. BUCUREȘTI

După difuzarea celor zece filme, va urma finala, în direct. Telespectatorii vor vota clădirea-monument care va primi, pentru restaurare, banii adunați din apelurile telefonice și dintr-un teledon organizat cu această ocazie, pentru strângere de fonduri pentru restaurarea clădirii care va câștiga.
Dacă doriți să donați pentru restaurarea monumentelor aflate în pericol, o puteți face direct donând în contul de mai jos. Banii vor fi folosiți pentru restaurarea monumentului câștigator, desemnat în urma votului publicului în data de 1 decembrie.

Contul Fundației Art Production deschis special pentru proiectul "Restaurare" este:

RO37 BACX 0000 0001 3148 8001
Unicredit Tiriac Bank-Sucursala Millennium
Sursa: Primaria Piatra Neamt, Serviciul Comunicare, infopn@primariapn.ro


Telegondola consumă degeaba...
22 mai 2009

De mult timp am tot spus că faimoasa telegondolă de Piatra-Neamț funcționează la cel mult 10% din capacitatea la care a fost proiectată. Mândria lui Gheorghe Ștefan, cu care a "sucit" și mințile altora (a se vedea dorința primarului de Tg. Neamț de a construi și el o telegondolă până la Cetatea Neamț, deși nu are bani nici pentru asfaltarea străzilor) și cu care a "vrăjit-o" până și pe ministreasa Udrea, se dovedește, încet-încet, a fi un mare... fiasco financiar. Pe banii contribuabiliror, desigur...

Reproduc mai jos integral un articol apărut în cotidianul Ceahlăul, și care ar trebui să dea de gândit multora... Sublinierile îmi aparțin.

Pietrenii cer program redus de funcționare pentru telegondolă
Programul de funcționare a telegondolei care urcă pe Cozla generează nemulțumiri, legate de faptul că, mai ales în cursul săptămînii, cabinele suspendate deasupra orașului circulă goale. Pietrenii consideră că, atunci cînd nu sînt clienți, ar trebui aplicat un program mai restrîns de funcționare sau chiar să fie oprite telecabinele, așa cum se procedează în cazul telescaunului. "Nu-i păcat că se consumă curent electric degeaba și se uzează instalația inutil? La luminile de pe pîrtie am înțeles că există posibilitatea să se sustragă instalațiile, dar la telegondolă sper că nu se pot fura cablurile de la înălțimea aceea. Ar fi culmea culmilor...", e de părere un cetățean. Reprezentanții primăriei spun că telescaunul a fost conceput, în principal, pentru a deservi utilizatorii pîrtiei, ca atare funcționează numai în sezon. În cazul telegondolei însă, nu este oportună oprirea instalației în funcție de numărul clienților, din motive economice și de uzură. "Cunoscătorii știu ce înseamnă, ca și consum energetic, pornirile și opririle repetate. Societatea Perla Invest, care administrează instalațiile pe cablu de pe Cozla, a efectuat un studiu tehnico-economic în urma căruia s-au luat deja o serie de măsuri: în timpul săptămînii, instalația funcționează la jumătate din capacitate (11 cabine din totalul de 22), programul de funcționare fiind conceput în funcție de sezon (8 ore iarna și 12 ore vara)", menționează Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvînt al primăriei. Alte nemulțumiri vizează lucrările de întreținere și de amenajare a pîrtiei de schi: "Cu așa mod de regazonare a pîrtiei, nu va fi iarbă acolo nici la Paștele cailor. Am coborît pe pîrtie și am trecut pe lîngă niște muncitori care trăgeau de zor cozile unor greble, răscolind pămîntul fără a fi semănat nici un pic de gazon. Doar la capetele pîrtiei și la 20-30 metri de mijloc era semănat ceva..."

Municipalitatea dă asigurări că se lucrează în plin la pregătirea Cozlei pentru turiști. Pînă la sfîrșitul anului, vor fi terminate lucrările de construcție și amenajare a spațiilor de la punctul de sosire al telegondolei și telescaunului, dar și l punctelor de beldevere prevă­zute cu telescoape prin care turiștii vor putea admira panorama municipiului și a zonei înconjurătoare. În ceea ce privește pîrtia de schi, lucrătorii societății Perla Invest fac tratamente de înierbare, plantare și alte lucrări menite să ofere, la iarnă, un maxim de confort schiorilor: "Deja a început să iasă pirul - căci acest sortiment de iarbă l-am folosit pe pîrtie, pentru că este peren și se întinde foarte repede. Va fi o pîrtie foarte modernă", spun reprezentanții primăriei.
Liliana MIHĂILĂ

Sursa: ziarul Ceahlăul, 22 mai 2009


Schimbarea codului CAEN rămâne gratuită până în 2010
5 martie 2009

Comunicat ONRC:

"Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) informeaza comerciantii ca, in sedinta din 25.02.2009, prin H.G. nr. 185/2009, Guvernul Romaniei a prelungit termenul prevazut la art. 8 alin. (2) din H.G. nr. 322/2008 privind acordarea de facilitati pentru actualizarea obiectului de activitate potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN Rev. 2

Astfel, obiectul de activitate potrivit CAEN Rev. se poate actualiza gratuit, pana la 01.03.2010.

H.G nr. 322/2008 instituie scutirea de taxele prevazute pentru actualizarea obiectului de activitate si emiterea noului certificat de inregistrare, sumele aferente gratuitatilor urmand a fi suportate din bugetul de venituri si cheltuieli al ONRC.

Hotararea Guvernului a intrat in aplicare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, nr. 123 din 27 februarie 2009, venind in sprijinul mediului de afaceri, asigurand un flux simplificat al documentelor si scurtand timpul de depunere si asteptare la ghiseu.

Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a actualizarii obiectului de activitate sunt urmatoarele:
- Cerere de actualizare a obiectului de activitate conform CAEN Rev. 2 (original) ;
- Certificatul de inregistrare, in original;
- Daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original); Dovezile privind plata tarifelor legale pentru transmiterea documentelor prin posta (daca se solicita transmiterea documentelor prin posta)."
Sursa: www.juridice.ro


Pietrenii sunt mai datori decât a estimat Ștefan
18 februarie 2009

"Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din Târgul Pietrii". Așa ar putea spune unii mai sceptici, și pe bună dreptate. Cică de curând, în ultima ședință, consilierii locali au aprobat reeșalonarea datoriilor municipalității către Banca Comercială Română (BCR). Este vorba de două împrumuturi bancare în valoare de 144.500 mii lei, respectiv 70.000 mii lei, contractate în vederea susținerii financiare a unor investiții de interes public. În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre se arată că "În momentul încheierii contractelor, planul de afaceri al primăriei era susținut atât de eficiența rezultată în urma investițiilor ce urmau să fie finalizate - e vorba de proiectul de dezvoltare turistică Cozla, Mall Center etc. - cât și de echilibrul pieței financiare de atunci. Astfel, în urma calculelor economico-financiare dobânzile la creditele contractate erau susținute de creșterea veniturilor proprii ca urmare a finalizării investițiilor. Dezechilibrul de pe piața financiară din lunile august - septembrie 2008 a determinat o creștere severă a dobânzilor bancare astfel încât, prognoza pentru perioada de împrumut s-a dovedit a fi în neconcordanță cu realitățile actuale".

Așadar, pe fondul crizei economice și financiare în care ne tot adâncim, dobânzile au ajuns cu aproximativ 300% mai mari față de nivelul estimat de primarul Ștefan. Cei pe care criza i-a prins cu credite în euro la bănci înțeleg și știu cel mai bine situația în care a intrat municipalitatea pietreană și, odată cu ea, și locuitorii orașului. Iar dacă ținem cont că e vorba de credite care inițial au fost făcute pe 20 ani, acum reeșalonându-se, nu cred că vrea cineva să afle cât anume au pietrenii de dat înapoi...
Sursa: Evenimentul.ro, 18.02.2009


Mall-ul: Neverending story? (II)
16 februarie 2009

Se pare că povestea cu mall-ul primăriei pietrene pare într-adevăr să fie una fără de sfârșit. După ce administrația locală s-a chinuit atâta amar de vreme cu acest complex comercial, iată că asistăm acum la o nouă etapă. Adică se mai închide un capitol și se deschide un altul.

Concret: municipalitatea pietreană a decis rezilierea din 20 februarie a contractului cu firma ieșeană M.A.R. SRL, pe motiv că aceasta nu ar fi respectat prevederile contractuale și ar fi dovedit "deficiențe majore în administrarea complexului comercial". Noul administrator al mall-ului devine societatea Urban. Cum s-a ajuns aici? Simplu. Pe fondul crizei economice dar și a problemelor existente la complexul comercial (calitatea slabă a construcției, condițiile oferite, nefinalizarea amenajării parcării, lipsa iluminării acesteia, numărul redus al locurilor de parcare, lipsa căldurii la parter și parțial la etajul I, nefuncționarea lifturilor ș.a.m.d.), o parte dintre chiriașii mall-ului au început să-și vadă de drum, în timp ce alții care intenționau să vină aici au renunțat la idee. Deh, la așa condiții oferite... Prin urmare, administratorul de până acum nu a reușit să încaseze suficient încât să-și acopere cheltuielile și să plătească și redevența (în cuantum de 100.000 euro lunar) către primărie. Acesta a solicitat reducerea acestei redevențe la 70.000 euro, precum și scăderea chiriilor lunare de la 20 la 14 euro/mp, dar fără succes. Din cele două variante existente (fie reducerea redevenței, fie rezilierea contractului) s-a ales cea de-a doua variantă. Odată cu rezilierea contractului s-a stabilit și noul administrator, care va fi Urban S.A. și care va trebui să plăteacă municipalității o redevență de 90% din încasările lunare (deci nu un cuantum fix ca până acum).

Toate-s bune și frumoase, dacă ținem cont că noul administrator al mall-ului este o societate care aparține Consiliului Local și nu un alt intermediar în această afacere. Rămâne însă de văzut dacă acest nou administrator e mai breaz decât predecesorul său și dacă va reuși să închirieze, convenabil, toate spațiile comerciale existente. Dar acesta va fi un alt capitol al acestei povești fără sfârșit despre care, cu siguranță, vom mai auzi. Până atunci, în mall-ul primăriei cam bate vântul. La propriu și la figurat.

Citește și "Mall-ul: Neverending story?"


Telegondola raportează la final de an...
28 ianuarie 2009

Perla Invest, societatea în grija căreia se află telegondola de la Piatra-Neamț, raportează că în anul care a trecut a încasat în urma vânzărilor de bilete peste 660.000 euro. "Din luna februarie anul trecut, 560.000 de persoane au folosit serviciile telegondolei din Piatra-Neamț. Astfel, încasările cumulate s-au cifrat la sfârșitul anului la 2.456.990 de lei", declară Dan Cîmpeanu, directorul firmei Perla Invest, citat de NewsIn.

Așadar circa 1.700 de persoane s-au plimbat zilnic cu telegondola în cele aproximativ 11 luni de funcționare. Asta ar însemna cam 0,8 călători într-o telegondolă sau, altfel spus, la fiecare telegondolă plină cu călători altele 9 au circulat... goale. Indice de utilizare: 10% din capacitate (cu indulgență). Acum, dacă raportăm cei 2.456.990 lei încasați din bilete la cei 560.000 de "plimbăreți" rezultă că fiecare călător a plătit cam 4,4 lei pe călătorie. Și totuși tarifele afișate la casa de bilete sunt 6 lei pentru o călătorie și 10 lei pentru una dus-întors. Pentru grupurile de turiști de peste 30 de persoane, prețul unui bilet dus-întors este de 7 lei. Ar rezulta astfel că majoritatea călătorilor au fost în grupuri de minim 30 de persoane.

Telegondola din Piatra-Neamț a fost deschisă publicului la 15 februarie 2008, iar valoarea totală a investiției s-a ridicat la peste 15,7 milioane de lei, sumă ce va fi amortizată, în opinia lui Dan Cîmpeanu, în 18 ani. "Investiția în telegondolă s-a realizat prin contractarea unui credit bancar, pe care îl vom plăti începând cu 1 februarie 2010, timp de 15 ani. Pana atunci plătim numai dobânda", a mai precizat Cîmpeanu.
Sursa: dailybusiness.ro


Garda Financiară e mai eficientă!
16 ianuarie 2009

Garda Financiară Neamț e mai eficientă! Cam așa ne anunță titlul unui articol dintr-un cotidian local, prezentând date din bilanțul pe 2008 al acestei instituții de stat, instituție care "exercită controlul operativ și inopinat privind prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte din domeniul economic, financiar și vamal, care au ca efect evaziunea și frauda fiscală" (conform HG nr. 533/2007).

Toate-s bune și frumoase. Articolul ne mai povestește cum că bilanțul pe 2008 este unul pozitiv iar rezultatele sunt mai bune decât cele din anul precedent. Adică s-au verificat 7.081 de agenți economici față de 5.041 câți au fost verificați în 2007, iar la 6.774 agenți au fost constatate abateri mai mult sau mai puțin grave, față de 4.186 câți au fost în 2007. De unde rezultă că și numărul amenzilor a fost mai mare, după cum și sumele colectate au crescut. Astfel, sancțiunile aplicate de comisari, anul trecut, s-au cifrat la 7,2 milioane de lei, față de 3,2 milioane de lei, cât au însumat în 2007. "Eficiența fiecărui comisar a fost de 795,40 mii lei, cu peste 200 de lei mai mult decât în 2007."
Dacă privim lucrurile astfel, contabilizând câte amenzi s-au dat agenților economici și câți bani li s-au luat, putem spune într-adevăr că eficiența gărzii a crescut. Dar dacă ne gândim că 95% din firmele controlate în 2008 au fost depistate cu abateri, față de 83% câte au fost în 2007, parcă lucrurile nu mai sunt așa de roze. Ar fi fost mult mai frumos să auzim că activitatea Gărzii Financiare a dus la reducerea numărului neregulilor, infracțiunilor, fraudelor, evaziunilor fiscale etc., dar din păcate nu putem spune asta. De fapt lucrurile stau taman invers întrucât numărul acestora este în creștere. Așadar, unde este eficiența? Pentru că dacă stăm și raportăm totul la numărul amenzilor și cuantumul lor, tragem concluzia că Garda Financiară nu este altceva decât un organ de represiune economică și fiscală care urmărește doar să descopere și să pedepsească, și că rolul său de prevenire și combatere... s-a cam pierdut pe drumul tranziției.


Câștigătorii de pe urmă...
14 ianuarie 2009

Ca urmare a algoritmului de împărțire a cașcavalului între cele două partide învingătoare în alegerile parlamentare, PSD și PD-L, iată că mai avem câțiva câștigători la voturi. Este vorba de Claudiu Sfafie și Răzvan Bobeanu, ambii aleși pe funcții de secretari de stat.

Claudiu Sfafie

Propus la negocieri de organizația PD-L Neamț, Claudiu Sfafie s-a ales cu funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, fiind primul nemțean care ajunge în eșalonul doi al guvernului. Acest fapt este ca urmare a recunoașterii de către Gheorghe Ștefan, șeful PD-L Neamț, a importantei contribuții pe care Claudiu Stafie a avut-o în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. "Îmi pare bine că astfel îmi este răsplătită munca pe care am depus-o în campania electorală și știu că am foarte multe lucruri de făcut pentru județul Neamț, dar și pentru întreaga țară din postura funcției pe care am fost numit recent", declara acesta.

Constantin Claudiu Stafie este membru important al filialei Neamț a PD-L și totodată directorul Xdatasoft S.R.L., societatea căreia primarul Gheorghe Ștefan i-a încredințat spre administrare spațiile de parcare din municipiul Piatra-Neamț.

Răzvan Bobeanu

Este al doilea nemțean câștigător al unui post în eșalonul doi al guvernului. Acesta a fost uns de către premierul Boc în funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. "Sunt foarte fericit și în primul rând mă gândesc că este un câștig pentru județul Neamț. PSD alături de PD-L, cu oamenii din aceste două partide care au plecat spre astfel de structuri la nivel național, vor lucra și își vor asuma responsabilitatea așa cum trebuie".

Răzvan-Petrică Bobeanu, fost deputat în legislatura 2004-2008, era unul dintre pierdanții la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. El a candidat pentru Camera Deputaților în Colegiul uninominal 1 Piatra-Neamț și a obținut doar 6.147 de voturi, pierzând în fața lui pedelistului Ghiță Eftemie-Stelian care a "scos" un scor de 12.354 voturi.


Arhiva Info @ Neamt Online

Site realizat și administrat de NeT MEDIA. Copyright © NeT Media - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități