Home page
Pagina principală

Prezentare
Lotul actual
Istoric
Imnul clubului

FC Ceahlăul Piatra-NeamțIstoricul F.C. "Ceahlăul" Piatra-Neamț

ISTORIC

La 20 octombrie 1919, în sala de festivități a Liceului "Petru Rareș", un grup de elevi și profesori pun bazele primului club sportiv de pe aceste meleaguri: Asociația Sportivă Ceahlăul. Culorile alese au fost negrul (după bereta neagră a șepcilor purtate de elevii liceului) și galbenul (după culoarea care înconjura tour de tette). Cu toate acestea, nu se poate spune că nu a existat activitate sportivă înainte de 1919. Astfel, este demn de amintit că în primăvara anului 1917, revenind de pe front, cpt. Țicleanu și sublocotenenții Săvulescu și Mareș au participat la întâlnirea amicală de fotbal cu reprezentanta Franței. Ulterior, cei doi au devenit componenți ai echipei naționale de fotbal. Lor li s-au adăugat Neculai Secăreanu - devenit reputat bass al Operei Române - și sublocotenentul Coșara, aceștia fiind pregătiți de maistrul tehnician Mavriska Weiss.

Printre cei care au pus bazele clubului pietrean se numără elevii Octav Lecca, Traian Blaj, Vasile Bălănescu, Marcel Stati, Nicolae Stati, Constantin Grigoriu, Nicolae Coroban, Nicolae Chelsoi, ajutați de prof. Gheorghe Ghiorghiu-Jucu și prof. Mihai Stamatin, directorul liceului.

Terenul pe care se desfășurau întrecerile sportive era culmea Borzoghean. Ca minge era folosită celebra bășică de porc umplută cu câlți, iar în locul ghetelor de astăzi, bocancii cazoni. Prima minge de fotbal a apărut în toamna anului 1917, fiind adusă de către elevul Trușculescu, venit de la Craiova prin transfer.

Odată cu încheierea primului război mondial, de pe front se întoarce profesorul Gheorghe Ghiorghiu-Jucu. Acesta reușește, în scurt timp, să atragă și să încurajeze un număr foarte mare de tineri la practicarea fotbalului. Astfel că, la 20 octombrie 1919, comitetul de inițiativă format din președinte de onoare prof. Mihai Stamatin (directorul liceului), președinte activ prof. Gheorghe Ghiorghiu-Jucu, împreună cu elevii Marcel Stati vicepreședinte, Octav Lecca (unul dintre principalii animatori ai acțiunii), casier Neculai Stati și membri Constantin Mihăilescu, Traian Blaj și Vasile Bălănescu, înființează Asociația de Fotbal Ceahlăul. Tot atunci este formată și prima formație de fotbal: Vasile Chelsoi, Vizante Filipescu, Octav Lecca, Titus Istrati, Vasile Bălănescu, Traian Blaj, Neculai Coroban, Constantin Grădinaru, Constantin Mihăilescu, Dumitru Velea, Ștefan Otto, Aurel Baciu, Marcel Semo. La aceștia se vor adăuga ulterior și Ionel Lipovanu, Constantin Antohi, Mihai Ciucă, av. Ion Mâță, Constantin Grigoriu, Constantin Ghiuță, Constantin Durican, Ion Bujor, Petre Butnaru și alții. Cum numărul sportivilor era în creștere, s-au format și alte echipe, precum Șoimii, Pietricica etc.

În anul 1921 s-au trasat cu plugul, pe culmea Borzoghean, limitele terenului de fotbal (120x80 m) de către elevul Octav Lecca împreună cu alți colegi. Comitetul Școlar a alocat suma de 10.000 lei pentru procurarea echipamentului sportiv. De pregătirea echipei, în calitatea de primi antrenori, s-au ocupat Mavriska Weiss și prof. Gheorghe Ghiorghiu-Jucu.

Cum echipe de fotbal au apărut și în alte orașe ale țării, s-au disputat astfel și primele partide cu echipa "Cireșoaia" a liceului din Bacău și cu echipa Școlii Militare de Ofițeri din Roman, dar și cu cele din Cernăuți și Buhuși.

În perioada 1922 - 1926, Ceahlăul devine una dintre cele mai puternice echipe din Moldova, lucru care duce la afilierea sa la Federația Societății de Sport din România (FSSR). Selecționarea de noi jucători duce la formarea unei echipe ce va reuși cucerirea campionatului Moldovei în ediția 1925-1926. Noul director, Vasile A. Trifu, reușește să mai adauge o donație de 10.000 lei. Totodată este schimbată titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club. Abia mai târziu se vor înființa și secții de gimnastică, oină și atletism. Printre personalitățile care se remarcă se numără și prof. Victor Firea, performer și campion național, și-a făcut debutul activității sportive atletice sub culorile clubului Ceahlăul. Ulterior a ajuns secretarul general al Federație Române de Atletism.

Între 1927-1931 valoarea echipei va scade, dar odată cu întoarcerea jucătorilor de la studiile universitare va avea loc un reviriment. În 1932 clubul iese de sub tutela liceului "Petru Rareș", schimbându-și titulatura în Ceahlăul Foot-Ball Club și căpătând și personalitate juridică. Comitetul de conducere era alcătuit din: Constantin Grigoriu (președinte), Ion Mîță (secretar și antrenor), Ștefan Pecek (contabil și secretar tehnic), alături de membrii Gr. Jachet, Petru Bălănescu, Emil Bădărău, Ion Antohi, Gh. Iliescu, Gh. Dobrin. Președintele Tribunalului din acea vreme, Emil Bălănescu, primind titlul de Președinte de onoare, își aduce contribuția la oficializarea intrării în patrimoniul clubului a terenului Borzoghean, construindu-se și o primă tribună. Prin actul înscris la Tribunal, sub nr. 2280, din 24 aprilie 1935, suprafața de 45.149 mp a terenului de pe Borzoghean a devenit proprietate a F.C. Ceahlăul.

În anii 1934-1935, echipa de fotbal Ceahlăul activează în Divizia C și câștigă campionatul Districtului Bacău, pentru ca în 1937-1938 și 1939, într-o altă formă de organizare, să fie declarată campioană a districtului Piatra Neamț. Componența echipei era: Carol Donda, Petru Bălănescu, Jenică Bocancea, Dionisie Carp, Constantin Cuciuc, George Manoliu, Mihai Dragomir, Aurel Herghelegiu, Radu Arnăutu, Ion Mâță, Neculai Necula, Tache Popa Sotir, Ioan Barna, Mircea Crețu, Constantin Platon, frații Vasilescu, Dumitru Dumbrăveanu, Gheorghe Negri, Gheorghe Duțu.

În 1949 echipa trece sub tutela Sindicatului Funcționarilor Publici, luând denumirea Progresul, apoi Avântul, Recolta.

În anul 1959, la inițiativa dr. în medicină Costache Andone, care a activat la Iași ca medic sportiv și organizator de competiții fotbalistice, s-a apelat la sprijinul autorităților locale a orașului Piatra Neamț. Este cooptat și dl. ing. Marcel Weiss - directorul Fabricii "Comuna din Paris" și președinte al echipei "Chimia" pentru ca, împreună cu președintele formației "Victoria", din cadrul garnizoanei locale, col. Filaret Cîrlan, să se negocieze fuzionarea celor două echipe, punându-se bazele Asociației Teritoriale de Fotbal "Ceahlăul", sub culorile galben-negru. Astfel se revine la vechea titulatură, Ceahlăul, reînnoindu-se tradițiile înaintașilor.

1961 este anul în care echipa reușește promovarea în divizia B de fotbal.

În anul 1993 Ceahlăul reușește performanța de a intra în rândul echipelor de fotbal de pe prima scenă a țării, în divizia A de fotbal.

Ziua de 3 iunie 2004 va rămâne în memoria noastră drept ziua cea mai tristă, ziua în care echipa Ceahlăul a retrogradat în divizia B după un egal 0-0 cu Dinamo.

3 iunie 2006: o nouă dată de referință pentru clubul de fotbal Ceahlăul Piatra-Neamț: după exact doi ani, echipa nemțeană revine în primul eșalon fotbalistic, Liga I, odată cu încheierea campionatului.

înapoi | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități