Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău

Stațiunea Bălțătești

Stațiunea Bălțătești

Stațiunea Bălțătești - istoric

Comuna Bălțătești este consemnată documentar la începutul secolului al XVIII-lea, fiind cunoscută pentru apele minerale clorurate, sulfatate, iodice, bromurate cu o concentrație de până la 280 g/l. Însă existența izvoarelor de slatină din această zonă a fost cunoscută cu mult timp înainte, chiar din epoca bronzului, fiind folosite la extragerea sării.

Abia în 1810 însă principele Cantacuzino descoperă câteva izvoare cu apă sărată, astupate și părăsite, folosite pentru utilități gospodărești. Conștient de valoarea terapeutică a apei, principele se îngrijește de curățarea și amenajarea acestora ca "feredee" (băi) utilizate pe timp de vară. Ulterior au fost ridicate două barăci acoperite în care s-au montat căzi de lemn și a fost amenajat și un mic parc de odihnă.

Analizele efectuate de U. Chihac, Franz Humael în 1939, de Petru Poni în 1850 iar mai apoi de Stenner și Kony în 1883 au dovedit faptul că apele minerale de la Bălțătești sunt cele mai bogate în săruri (clorură de sodiu, sulfați și iod) din toate apele omologate în Europa, confirmând astfel calitățile lor terapeutice. De altfel apele minerale de aici au fost premiate cu medalii de aur la Paris (1901) și București (1906). Din acel moment, la Bălțătești vin să-și îngrijească sănătatea oaspeți din Franța, Italia, Rusia, Turcia.

În 1844 principele mărește capacitatea stabilimentului construind un pavilion cu 24 de camere și mai multe cabine cu câte două căzi pentru băi. În 1878 doctorul Dumitru Cantemir, originar din Roznov Neamț, cumpără proprietatea în scopul amenajării și dezvoltării stațiunii. Timp de 15 ani acesta asigură asistența medicală și aduce importante îmbunătățiri. Astfel, Băile Bălțătești ajung să cuprindă 5 corpuri de clădiri cu peste 100 de locuri de cazare și 46 de căzi pentru tratament, pentru acestea folosindu-se apa din izvoarele Olga, Elena și Cneazul. Tot în acest timp este mărit și parcul de agrement.

După moartea medicului Cantemir, văduva acestuia, recăsătorită Arapu, cedează administrarea băilor fiilor săi care, cu începere din 1903, le arendează. În timpul primului război mondial stabilimentul este transformat în spital de campanie, clădirile și instalațiile deteriorându-se.

În 1920 familia Arapu vinde stațiunea doctorului Lazăr Goldhamer care reface instalațiile și acordă asistență medicală. În timpul celui de-al II-lea război mondial stațiunea este în mare parte distrusă, iar activitatea este întreruptă pentru mai mulți ani.

În 1948 Bălțăteștii trec în proprietatea statului, iar din 1953 băile încep din nou să funcționeze. În 1964 se fac trei forări la adîncimea de 60 de metri pentru a se obține un debit constant de apă. Între anii 1971-1974 stațiunea este refăcută și devine stațiune permanentă. În 1993, Stațiunea Bălțătești este preluată de MApN care a trecut la modernizarea bazei tehnico-materiale. Astăzi, are trei hoteluri de categoria două stele și unul de categoria o stea.

Stațiunea balneoclimaterică de tratament și recuperare din Băltățești

Stațiunea este așezată în Depresiunea Neamț, la 34 km de Piatra Neamț și la 11 km de Tg. Neamț. Este traversată de DN 15C. Are un microclimat specific zonei colinare, cu o circulație atmosferică moderată și fără temperaturi excesive. Aerul este bogat în ioni negativi, este ozonat și are un efect tonifiant asupra organismului.

Sanatoriul de balneo-fizioterapie și recuperare medicală "Dr. Dimitrie Cantemir" este dotat cu instalații moderne pentru electroterapie, afuziuni, dușuri scoțiene, duș-masaj, duș subaqual, saună, aerosoli, tratament ginecologic, sală de cultură fizică medicală și recuperatorie, bazin de hidrokinetoterapie. Băile cu apă clorosodică caldă sunt completate cu băi galvanice și împachetări cu nămol de sediment, masaj manual.

Hotelul Bălțătești (**) este legat de baza de tratament și o pensiune, iar hotelul Ozana (**) dispune de un restaurant și bar de zi. Împreună cu hotelurile Topolița (**) și Narcisa (*) stațiunea are posibilitatea de cazare (în apartamente și garsoniere de confort I) și de tratament pe serii de 15-18 zile a câte 500 de pacienți, indiferent de sezon. Camerele sunt dotate cu 2 paturi, baie proprie, apă caldă, TV cablu, radio și telefon. În incinta complexului este amplasat un teren de sport.

Indicații terapeutice
 • surmenaj fizic și intelectual; stări de convalescență; anemii (tip Biermer); copii apatici, rahitici, convalescenți, debili, pulmonari, astenici, cu tulburari de somn, creștere, stări reumatismale, enuresis nocturn, reumatism cronic degenerativ;
 • afecțiuni ale aparatului locomotor: afecțiuni reumatismale degenerative și inflamatorii cronice (spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică); afecțiuni discoradiculare (lombosciatică, discopatii lombare, recuperare post hernii de disc operate); artroze (coxatroză, gonartroză, artrozele mâinilor: artroze proximale tip Bouchard, artroze distale tip Heberden; toate stările preartrozice cu diverse localizări); sechele post-traumatice (sechele musculare: atrofii, hipotrofii, contracturi, retracturi; leziuni de nervi periferici; sechele vasculotrofice: tromboflebite, algoneuro-distrofii, limfedem; sechele articulare: redori, anchiloze);
 • afecțiuni ginecologice în stări hiporeactive (procese metroanexiale; insuficiențe funcționale minore neuro-endocrine; sterilitate; deviații și deplasări uterine; dischinezii hipotone; laxitate ligamentară; frigiditate) și hiper-reactive (tulburări de pubertate și menopauză; stări de convalescență; metroanexite cronice);
 • afecțiuni neurologice periferice (paralizii, polinevrite, sindrom coadă de cal, poliradiculopatii sechelare);
 • afecțiuni ale sistemului nervos central (sindrom hemiplegic, sindrom paraplegic);
 • afecțiuni cronice ale aparatului respirator;
 • afecțiuni asociate: boli vasculare, dermatologice, profesionale, endocrine, respiratorii cronice, ginecologice cronice, digestive cronice și nevroze.
Contraindicații
 • afecțiuni în stadiul acut;
 • boli infecto-contagioase;
 • stări casetice, tumori maligne;
 • TBC genital, sarcină patologică și normală luna a III-a;
 • boli ale sângelui, toxicomanii, alcoolism cronic.

În apropiere de stațiunea Bălțătești se poate vizita: Izvorul Văii Sarata, Casa memorială Vasile Conta din satul Ghindăoani, Pădurea de fag și brad de pe dealul Pietricica.

De la Bălțătești se pot face excursii la mănăstirile din apropiere (Văratec și Agapia), la Muzeul Memorial "Ion Creangă" (Humulești) sau la Cetatea Neamț (Târgu Neamț).

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități