Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă


Foto cerb carpatin în rezervatia Dragoș VodăRezervația de zimbri și faună carpatină "Dragoș Vodă", a fost înființată în 1968. Primele trei exemplare (Rarău, Roxana și Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970, iar în 1974 s-au născut un mascul și o femelă, care au fost "botezați" Roco și Rosina.

În momentul de față rezervația reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Neamț fiind totodată una dintre cele mai mari și mai reprezentative din Europa. Dealtfel, aici au fost filmate câteva secvențe incluse în marile ecranizări "Frații Jderi" (1974) și "Ștefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), ambele filme realizate în regia lui Mircea Drăgan.

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă se întinde pe aproximativ 11.500 ha este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț.

Foto zimbru în rezervatia Dragoș VodăDin cei 28 de zimbri existenți la Vânători-Neamț, doar 6, doi masculi și patru femele, sunt găzduiți, în scop turistic, de Zimbrăria "Dragoș Vodă". Restul exemplarelor se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafață împrejmuită de 180 de hectare de teren.
În prezent rezervația cuprinde, pe lângă populația de zimbri, și exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urși, lupi, precum și o diversitate de specii de păsări. În rezervație se mai găsesc și câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caraș, șalău, știucă sau biban, cel mai atractiv fiind "Lacul Zimbrărie" situat chiar la intrarea în rezervație, pe partea stângă, și care este foarte bine îngrijit.

De curând (2009) au fost aduse încă patru exemplare de zimbri din Suedia, respectiv încă patru femele de zimbru. Totodată se speră în aprobarea finanțării unui proiect care are ca obiectiv punerea în libertate a tuturor zimbrilor din rezervație. Respectivul proiect, depus în decembrie 2007, se află și acum pe lista de așteptare a Ministerului Mediului.

În România există patru rezervații de zimbri, la Dragoș Vodă - Vânători Neamț, în județul Neamț, la Neaga - Bucșani, în județul Dâmbovița, la Hațeg - Slivuț, în județul Hunedoara și la Vama Buzăului din județul Brașov.

pagina principală | sus  
 

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități