Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău
Parcul Natural Vanatori Neamt

Parcul Natural Vânători Neamț


Apărut relativ recent în peisajul ariilor protejate, Parcul Natural Vânători Neamț a fost înființat în anul 1998 pentru a constitui și conserva o populație de zimbri - o specie de mult dispărută din fauna României.
Parcul adăpostește o diversitate de valori naturale, culturale și istorice. Obiectivele pe care administrația parcului le urmărește sunt legate de specificul local și de principiile care sunt urmărite în ceea ce privește managementul ariilor protejate.

Localizare Parcul Natural Vânători Neamț

Situat în partea de nord a județului, la granița cu județul Suceava, parcul are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.322 hectare reprezintă fondul forestier, și se întinde pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamț, a orașului Târgu Neamț și a stațiunii Bălțătești.

Din punct de vedere geografic, Parcul Natural Vânători Neamț se întinde pe versantul estic al Munților Stânișoarei, subdiviziunea Munții Neamțului (în partea estică a Carpaților Orientali) și peste Subcarpații Neamțului (aflați în cadrul Subcarpaților Moldovei).

Accesul spre Parcul Natural Vânători Neamț

Accesul spre Parcul Natural Vânători-Neamț se face dinspre Tg.-Neamț, Piatra-Neamț, Vatra Dornei, Pașcani și Fălticeni, pe drumuri naționale și județene (DN17B, DN15, DJ155).
Dinspre Suceava, accesul se face pe DN2 până la Cristești și apoi pe DN15B până la Târgu-Neamț.
Dinspre București se ajunge pe E85 București-Roman-Cristești și apoi pe DN15B până la Târgu-Neamț - Vânători-Neamț.

Principalele obiective ale administrației parcului sunt menținerea biodiversității prin conservarea speciilor și ecosistemelor cheie, precum și a peisajelor din cuprinsul parcului, realizarea unui centru de creștere a zimbrului și crearea condițiilor necesare pentru punerea în libertate a primului grup, certificarea managementului forestier, dezvoltarea ecoturismului și promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum și implicarea publicului și a comunității în conservarea valorilor parcului, prin programe de educație și conștientizare.

Pe teritoriul Parcului Natural Vânători Neamț există 4 arii protejate:

Pădurea de Argint

Situată în comuna Agapia, are o suprafață de 2,6 hectare. Este alcătuită din arboret de mesteacăn, unii arbori având vârste de peste 100 de ani.

Codrii de Aramă

Codrii de Aramă se găsesc, la rândul lor, tot în comuna Agapia, având o suprafață de aproximativ 10,2 hectare, și reprezintă o arie protejată alcătuită în majoritate din gorun, alături de care mai sunt prezente alte aproximativ 300 de specii de plante. Cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 de ani.

Rezervația de stejar Dumbrava

Rezervația de stejar Dumbrava este localizată între Valea pârâului Neamț și a pârâului Nemțișor, la o altitudine cuprinsă între 445 și 470 m, având o suprafață de 56,6 hectare.
Este o rezervație de tip forestier, care conservă păduri de stejari seculari, foarte viguroși, vârsta acestora variind între 150 și 200 de ani.
Din punct de vedere al biodiversității, aici au fost identificate 209 specii de plante vasculare aparținând a 50 de familii.

Rezervația de zimbri și faună carpatină "Dragoș Vodă"

Pe raza comunei Vânători regăsim Rezervația de zimbri și faună carpatină Dragoș Vodă.
Înființată în 1970 prin aducerea din Polonia a primelor 3 exemplare de zimbri, aceasta cuprinde în prezent, pe lângă populația de zimbri, și exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urși, lupi, precum și o diversitate de specii de păsări.

Amintim că, pe lângă Parcul Natural Vânători Neamț, în județul Neamț mai există altele două parcuri naționale, și anume Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, aflat în administrația Direcței Silvice Harghita, cu o suprafață de 3.309 hectare pe teritoriul județului Neamț, și Parcul Național Ceahlău, aflat în administrația Consiliului Județean Neamț, având o suprafață în fond forestier de aproximativ 7.169 de hectare.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități