Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Memorială Mihail Sadoveanu - Vânători

Casa memorială M. Sadoveanu - Vânători-Neamț


Casa Memorială M. SadoveanuÎn comuna Vânători-Neamț, în imediata vecinătate cu Schitul Vovidenia se găsește o clădire ce adăpostește, deopotrivă, Casa memorială Mihail Sadoveanu și Muzeul Visarion Puiu.

Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul și la inițiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 - 1964) cu destinația de palat arhieresc. Dealtfel mitropolitul a locuit în ea doar câțiva ani, după plecarea sa în exil (1944), casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamț, devenind ulterior casă de oaspeți.

Ceaușescu la Casa Memorială M. SadoveanuÎn perioada 1948 - 1961 clădirea a găzduit pe marele povestitor Mihail Sadoveanu, familia și prietenii acestuia fiind reședința de vară a acestuia. Ultima vizită a lui Sadoveanu la casa de la Vânători a fost în vara anului 1961.
După moartea scriitorului aceasta devine muzeu începând cu 26 iunie 1966, fiind amenajat, inaugurat și administrat de Muzeul Literaturii Române din București (director Perpessicius, director adjunct Teodor Vargolici), cu sprijinul familiei defunctului scriitor (m. - 19 octombrie 1961). La inaugurare a fost prezent și președintele de atunci al României, Nicolae Ceaușescu. Mai apoi, în anul 1970, Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu trece în subordinea Muzeului Județean Neamț (la acea vreme), până în 1993 când revine în administrarea Muzeului Literaturii Române.
Clădirea fost retrocedată Mitropoliei (1997) în acest moment fiind administrată de către monahi, care au amenajat în incinta ei și un mic muzeu dedicat Mitropolitului Visarion Puiu.

Casa memorială cuprinde nouă camere din care doar una etalează exponate ce au aparținut înaltului clasic al literaturii. Expoziția permanentă cuprinde obiecte, cărți și tablouri care au aparținut scriitorului. Pe lângă mobilierul cu patina epocii, un interes deosebit trezesc obiectele de vânatoare și pescuit, ilustrative atât pentru viața cât și pentru opera scriitorului. Nu lipsite de importanță sunt tablourile care poartă semnături importante: Cornelia (Nelly) Știrbei, Dimitrie Sadoveanu - fiul cel mare al povestitorului -, Iulia Hălăucescu, Aurel Baieșu, Jean Steriadi, Ștefan Constantinescu, Ispir cât și sculpturile, opere ale unor adevărați maeștri (Ion Vlasiu, Milita Pătrașcu, Constant Baraschi).

Biblioteca nu se impune numeric sau ca legătură de carte dar nu poate fi trecută cu vederea, când cuprinde 63 prime ediții sadoveniene sau "Biblioteca roz" - 75 volume. Amintitul mobilier nu șochează. Doar ochiul atent și iscoditor va repera mobila venețiană din sufragerie sau un scrin, vechi de peste o sută de ani, achiziționat de autor. Sare în ochi un impresionant pian vienez, la care au cântat George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase, Richter, Valentin Gheorghiu și două din fiicele scriitorului: Despina - Lia și Tincuța.
Celor 1823 de obiecte care au aparținut scriitorului li se adaugă și 21 de manuscrise.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități