Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Ivașcu - Piatra-Neamț

Casa Ivașcu


Casa Ivașcu - Piatra-NeamtTot în centrul orașului, nu departe de Ansamblul din epoca lui Ștefan cel Mare, pe strada Alexandru cel Bun, se păstrează, una dintre acele construcții care cumula toate atributele specifice urbanisticii secolului trecut. Din păcate, în momentul de față stilul arhitectural al clădirii cu greu se mai poate recunoaște. Dat fiind faptul că nu s-a reușit demolarea ei (fiind monument), casa a fost refăcută în stil modern pentru a "integra" în peisaj, încât acum abia mai aduce cu construcția care era odinioară și pe care unii și-o mai amintesc.

Casa de lemn Ivașcu, fiindcă la ea ne referim, era făcută din bârne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuială. Temelia înaltă, din piatră de râu fixată cu mortar, era executată cu multă atenție devenind astfel cel mai important element în estetica fațadei și a clădirii în ansamblu. Corpul asimetric al construcției este fragmentat de un pridvor deschis, susținut de 5 colonete de lemn și cu acoperământ propriu. De altfel, acest pridvor, care constituie elementul caracteristic al construcțiilor de acest tip, apare ca o dezvoltare sudică a cerdacului cu arcaturi în acoladă, ce se întinde pe toată lungimea fațadei. Senzația de asimetrie a construcției este întreținută și de intrarea aflată pe segmentul din stânga al cerdacului și al fațadei, cu toate că ușa principală are o poziție centrală. În sfârșit, sub pridvor se deschide în arc intrarea supraînălțată a beciului, cu uși ce evocă vechile porți medievale și asigură întregii clădiri o notă de un pitoresc deosebit.

Deși acoperișul de draniță a fost modificat iar excesul de tencuială estompează frumusețea nudă a pereților de lemn, Casa Ivașcu rămâne, măcar ca amintire, o adevărată insulă a trecutului în efluviul modernizării actuale a orașului.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități