Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Ruinele Hanului de la Șerbești - com. Ștefan cel Mare

Ruinele Hanului de la Șerbești (Ștefan cel Mare)


Hanul de la ȘerbeștiPe teritoriul comunei Ștefan cel Mare s-au păstrat, în diferite stadii de conservare, nu mai puțin de șase monumente, cele mai vechi datând din secolul al XVII-lea.

Chiar în stânga drumului județean ce duce la Războieni, în centrul unuia dintre cele mai vechi sate din această zonă, se ridică - însingurate și misterioase - Ruinele Hanului de la Șerbești, vestigii masive din piatră nefasonată ce se risipesc odată cu trecerea anilor.

Nu se cunoaște anul zidirii rateșului de la Șerbești, dar prin tradiție el este plasat în timpul domniei lui Vasile Lupu, care ar fi stabilit aici loc de popas pentru harabalele negustorilor și pentru olăcari.

Vechiul drum se oprea în fața hanului cu intrare monumentală și porți grele, ghintuite. Căruțele erau adăpostite sub acoperământul amplu, sprijinit pe grinzi groase de stejar. În dreapta, trei încăperi ocupau mai mult de jumătate din latura de răsărit, iar în stânga, pe aceeași lungime, erau alte două camere și intrarea boltită a unui beci, rămânând astfel spre nord - de o parte și de cealaltă a zonei centrale - spațiul necesar pentru adăpostirea cailor.

Poarta de miazănoapte a fost astupată ulterior cu piatră de râu, iar acoperișul a ars în timpul primului război mondial, fiind refăcut după aceea. Rateșul a funcționat până la începutul anilor '50, când a fost abandonat și lăsat să se ruineze, toate încercările de restaurare eșuând din lipsă de fonduri și de beneficiari.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități