Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Hanul de la Cârligi - com. Ștefan cel Mare

Hanul de la Cârligi


Pe teritoriul comunei Ștefan cel Mare, acolo unde drumul spre Războieni trimite o ramificație nordică, s-a păstrat și Hanul de la Cârligi, cu totul deosebit - ca proporții și ca arhitectură - de Hanul din Șerbești.

Edificiul - ridicat probabil în a doua jumătate a secolului al XVII-lea sau la începutul veacului următor - este de mai mici dimensiuni și s-a păstrat într-o bună stare de conservare, servind ca loc de popas pentru călătorii aflați în drum spre Iași, spre Suceava sau spre Târgul Pietrei.

Privit din exterior, hanul pare o construcție banală, cu un balcon închis și o tindă joasă unde se află intrarea în beci. Abia interioarele, prin masivitatea și dispunerea lor, trădează rostul și frumusețea acestei construcții.

O curte interioară servea ca adăpost pentru căruțe și animalele de tracțiune, iar trecerea acoperită asigura legătura între cele două drumuri care mărgineau hanul. Un hol de formă dreptunghiulară, de dimensiuni nu prea mari, servea și ca sală de mese. O scară de lemn duce la încăperile de la etaj, probabil cele mai bune și mai căutate, iar jos, alte câteva camere mari atrag atenția prin masivitatea bârnelor care susțin plafonul.

Oricum, numărându-se printre puținele construcții de acest gen care și-au păstrat forma originară, Hanul de la Cârligi rămâne întru totul caracteristic pentru acele locuri de popas care punctau în veacurile trecute drumurile cele mai căutate de neguțători și de țăranii porniți să-și schimbe produsele.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități