Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău
Hanul Ancuței - com. Tupilați

Hanul Ancuței - popas turistic


Hanul AncuteiSpre nord și nord-vest de Războieni, drumul continuă până la limita județului, la Tupilați, comună importantă din punctul nostru de vedere prin prezența unor cunoscute monumente, printre care se află și Hanul Ancuței.

Locul de întâlnire al atâtor eroi sadovenieni nu s-a aflat de la început în afara satului, așa cum este astăzi. ... Acel han - povestește unul dintre eroii istorisirilor lui Mihail Sadoveanu - ... nu departe de locul unde a fost un sat Negoiești, se cheamă în zilele noastre Hanu-Ancuței și oamenii care se duc la Târgul Ieșului ori la Roman fac acolo popas mare.

Satul Negoiești a fost strămutat pe moșia boierilor Catargi și rateșul - care funcționa probabil încă din secolul al XVIII-lea - a rămas izolat, ocolit de drumuri și de oameni. Hanu Ancuței, în forma sa originară, s-a păstrat până în anul 1943, când, datorită dezinteresului proprietarului și a lipsei de întreținere, a fost demolat în cea mai mare parte.

Părăsită, construcția s-a ruinat treptat, rămânând doar o parte din ziduri și beciurile monumentale. Rămășițele singuratice, roase de vreme, au străjuit pustietățile până în anul 1967, când ceea ce mai rămăsese din monumentul istoric (cu o suprafață construită de 164 mp) a fost expropriat (Decretul de Expropriere nr. 639 din 29.06.1967), trecând în proprietatea statului, cu scopul reconstruirii vechiului Han al Ancuței.

Imediat imobilul a fost demolat în întregime iar pe locul vechii clădiri a fost ridicată o nouă construcție, clădire care respectă linia tradițională și de arhitectură specifică secolului al XVIII-lea și care a căpătat aceeași destinație de han, tocmai pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc.
Odată cu dezvoltarea turistică a zonei și intensificarea traficului pe ruta Bacău-Roman-Iași (DN 2 / E85) s-au impus executarea unor ample lucrări de restaurare în scopul redării farmecului aparte de odinioară.

Ca plan, Hanul Ancuței se aseamănă cu hanul de la Șerbești, dar spre deosebire de acesta, are o formă dreptunghiulară. Sub acoperământul larg, zona centrală rămânea liberă pentru trecere și pentru adăpostirea căruțelor în caz de vreme nefavorabilă. La un capăt, în preajma intrării, de o parte și de cealaltă a drumului interior, se găseau încăperile pentru slujitori, magazia și bucătăria. Probabil că tot aici se aflau și unele camere pentru oaspeți, cele mai bune dintre acestea găsindu-se la etaj, dispuse de-a lungul zidurilor laterale.

Vechea clădire a Hanului Ancuței impresionează și astăzi prin masivitatea construcției, prin zidurile sale groase de piatră și cărămidă:

Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han - era cetate! - afirmă Sadoveanu. Avea niște ziduri groase de ici până colo și niște porți ferecate cum n-am văzut în zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oploși oameni, vite și căruțe și nici habar n-aveau dinspre partea hoților.

Astăzi, Hanul Ancuței a redevenit locul de popas și odihnă de odinioară, păstrând câte ceva din atmosfera unui trecut care îndeamnă la taclale și zăbavă, ca pe vremea comisului Ioniță.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități