Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău
Conacul Crupenschi - com. Podoleni

Conacul Crupenschi

Conacul Crupenschi (comuna Podoleni) s-a păstrat în centrul acestei localități, înconjurat de puținii arbori care au mai rămas dintr-un parc dendrologic ce constituia altădată un punct de atracție al zonei.

Conacul CrupenschiRidicat probabil la sfârșitul secolului al XVIII-lea, edificiul a suferit unele modificări în urma amplelor lucrări la care a fost supus în anii 1850 și 1950. Are un plan simplu, dreptunghiular, cu fațadele austere, lipsite de elemente decorative deosebite. Ca și la reședința Cantacuzină de la Șerbești sau Casa Nevruzzi din Roman, parterul prezintă încăperi joase, boltite, spre deosebire de spațiile largi și înalte de la etaj, care se înșiră de ambele părți ale unui culoar încăpător.

Se pare că acest conac a fost construit în jurul anului 1700, primul proprietar al conacului fiind un anume Centa. Acesta l-a vândut familiei Prăjescu. Legat de familia Prăjescu se știe că Iancu Prăjescu a fost cel care a înființat, în comună, școala de fete și cea pentru băieți. Fata acestuia, Maria Pulcheria Prăjescu, a fost căsătorită cu avocatul Nicolae Krupenschi, descendent al unei familii poloneze de viță nobilă, stabilită pe pămînt românesc în jurul anului 1400.

Cât privește istoria mai recentă a imobilului, se știe că începând cu naționalizarea sa din anul 1949 și până prin 1953, în vechiul conac a funcționat școala de 7 clase a localității, după care a servit drept sediu al SMA Podoleni. Din anul 1978, conacul a fost preluat de către Primărie, încăperile acestuia fiind ocupate de către dispensar, casa de nașteri, cabinetul stomatologic și bibliotecă. Conacul a fost răscumpărat de către primărie în anul 1997, în schimbul sumei de 270 de milioane de lei, bani oferiți singurului moștenitor al familiei Crupenschi, Monica Coandă.

Rând pe rând, instituțiile medicale au fost mutate în clădiri noi, astfel că, în 2000, singura care mai rămăsese aici era biblioteca, dar și aceasta și-a găsit ulterior un alt sediu.

Mai apoi încăperile conacului au fost închiriate mai multor firme care, în timp, ori au dat faliment, ori și-au găsit alte spații. Prin 2004 o încăpere a vechiului conac a servit elevilor Școlii de Arte și Meserii.

Timpul, neglijența, nepăsarea și lipsa de respect a oamenilor și-au lăsat amprenta pe această clădire de patrimoniu. Peste acestea modificările și amenajările efectuate au contribuit din plin la deteriorarea pereților. Cât despre lucrări de întreținere sau reparații, acestea au fost cel mult simple cârpeli, astfel că apa a pătruns nestingherită în interior, măcinând zidurile, planșee și podelele.

Conacul a fost situat în mijlocul unui parc dendrologic din care, însă, nu a mai rămas nimic. Nici din zidul de împrejmire nu a mai rămas mare lucru. În imediata apropiere, se mai află, încă, un teren de tenis ce amintește de școala ce a funcționat aici.

"În curtea conacului erau fântâni arteziene, chioșcuri pentru odihnă. Acest conac a fost un colț de occident, în perioada interbelică. Dispunea de apă curentă și de electricitate. Într-o aripă a sa era o seră, probabil pentru doamnele care se întruneau aici. Se organizau serate, pomul de Crăciun - prilej cu care se strângeau fonduri pentru necăjiți. Sunt lucruri pe care le-am aflat de la bunica și de la mama. Din păcate, a fost lăsat în pagină. Zidurile împrejmuitoare au fost distruse, pentru că au fost furate pietrele. La fel s-a întâmplat și cu tabla de pe acoperișul conacului - vântul a dizlocat-o, iar localnicii i-au desăvîrșit "opera". Când am preluat frîiele Primăriei, am găsit acest conac într-o stare deplorabilă. Tot ce am putut face a fost să îl acopăr și să lărgesc partea de scurgere a apei pluviale, ca să nu mai pătrundă în interior. De asemenea, am zidit o ușă, ca să fiu sigur că nu se comunică, nestingherit, cu exteriorul. Putea fi folosit ca adăpost de către anumite persoane. Am vrut ca, dacă nu am bani pentru reabilitarea clădirii, măcar să nu o predau următorului primar, în 2008, în stare mai rea ca acum", declara în 2005 dl. Decebal Radu Albu, primarul de atunci al comunei Podoleni.

În dimineața zilei de 3 iunie 2011 Conacul Crupenschi a fost cuprins de un incendiu. Acoperișul și etajul au ars în totalitate, iar parterul a fost serios avariat. Totul a pornit de la un muc de țigară, zic anchetatorii, arătând cu degetul spre patru derbedei, toți cu vârsta sub 14 ani. De la un scurt-circuit, spun alții însă. Mai contează?...

Și uite așa se face că patrimoniul istoric și arhitectural a mai scăpat de un imobil cu valoare istorică...

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități