Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Conacul Catargi din Cârligi - com. Tupilați

Conacul Catargi din Cârligi


În imediata apropiere a Bisericii "Sf. Voievozi" din Tupilați, făcând parte din același ansamblu arhitectural, se află și Conacului Catargi.

Construit din piatră nefasonată, zidul de incintă care înconjoară edificiul imită fortificațiile marilor reședințe feudale, cu turnuri rotunde de apărare în cele patru colțuri, asemănătoare celor existente la "Palatul Cnejilor". Situată pe latura sudică, intrarea are același aspect monumental ca și la Cârligi.

Fostul conac este o construcție cu etaj, ridicată în anul 1842 de către boierul Ștefan Catargi în locul alteia mai vechi și era, la vremea lui, o adevărată bijuterie arhitecturală. Un pavilion vertical, așezat spre sud, împarte fațada în două părți inegale. La etaj, pavilionul are geamlâc, deasupra căruia se deschide triunghiul unui fronton antic; la parter, un portic cu stâlpi și deschideri în arcadă acoperă intrarea. Întreaga fațadă și în special partea din stânga intrării este ornată cu pilaștri și câmpuri incizate care imită piatra de talie.

Două beciuri încăpătoare - unul în continuarea conacului, situat la nord iar celălalt, de proporții mai reduse, pe latura estică a incintei - indică existența unor construcții probabil contemporane cu incinta fortificată.

După expropierea de la începutul anilor '50, ansamblul a fost transformat în sediu C.A.P. fiind utilizat mulți ani la rând fără a i se face lucrări de reparații sau măcar de întreținere. Așa se face că un raport din 1978 precizează despre conac ca fiind degradat, grinzile și acoperișul fiind pe punctul de a se dărâma. Astfel, la începutul anilor '90 întregul ansamblu era deja vandalizat și dezmembrat bucată cu bucată, starea de degradare înrăutățindu-se de la an la an. În anul 2006 când moștenitorii intră în sfârșit în proprietatea conacului aceștia constată că, practic, el nu mai există.

În momentul de față Conacul Catargi este propus pentru declasare de pe lista monumentelor istorice și de arhitectură. Distrugerile suferite de vechea curte boierească sunt, în acest moment, iremediabile și nu se mai poate face nimic pentru salvarea acestui monument. S-a ajuns la această tristă decizie ca urmare atât a nesimțirii localnicilor (care ani la rând au furat piatră cu piatră din așezământ) cât și a autorităților în ceea ce privește păstrarea patrimoniului național.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități