Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Conacul de la Cârligi - com. Ștefan cel Mare

Conacul de la Cârligi


În partea de nord a Bisericii "Trei Ierarhi" și în imediata sa vecinătate se înalță construcția masivă a Conacului de la Cârligi, proprietatea lui Dimitrie Sturza până la 1821, iar după această dată, trecut în posesia familiei Ruset.

Conacul era înconjurat de un zid înalt, cu intrarea monumentală spre est. Din punct de vedere arhitectural, edificiul dezvoltă, la proporții incomparabil mai mari, planul vechilor case din târgurile moldovenești, de genul "Casei Ivașcu" din Piatra-Neamț. Corpul dreptunghiular al clădirii este asimetric împărțit de un pridvor închis, cu baza tencuită. Spre deosebire de alte construcții de acest gen, intrarea în beciurile clădirii nu se deschide sub pridvor, ci la parterul corpului răsăritean. Partea de apus a clădirii se ridică pe două nivele cu fațade simple, împodobite doar cu un brâu median în relief. Spre est, etajul are forma unui balcon de proporții reduse, ca o nișă arcuită.

Pe latura nordică a clădirii se mai pot vedea urmele de demolare ale unor construcții anexe care nu făceau parte în nici un caz din vechea structură a ansamblului arhitectural, fiind posterioare sfârșitului de secol XVIII sau începutului secolului al XIX-lea, când se presupune că acesta a fost construit.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități