Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău
Cetatea Nouă a Romanului

Cetatea Nouă a Romanului


Cetatea Romanului - machetăIeșind din perimetrul municipiului Roman, la aproximativ 5 km de oraș, pe malul stâng al Siretului, a fost identificată și cercetată arheologic Cetatea Nouă a Romanului.

Situată pe teritoriul localității Gâdinți (comuna Sagna), aceasta este o fortificație de piatră construită în timpul lui Ștefan cel Mare și constituie singura cetate ce nu s-a ridicat conform tradiției și practicii medievale pe locuri dominante, greu accesibile.

Construită probabil în 1466, când Ștefan cel Mare se străduia să creeze puncte de rezistență și în partea sudică a țării, Cetatea Nouă de la Gâdinți era alcătuită dintr-un nucleu de ziduri, înconjurat de un șanț de apărare pavat cu lespezi de piatră. Terenul nisipos și deci instabil, a obligat la amenajarea unui pat din bârne de stejar, peste care s-au turnat temeliile construcțiilor de piatră. Nucleul fortificat cuprindea aproximativ șapte turnuri circulare, legate prin ziduri și dispuse în limitele unui plan stelat.

Distrusă în timpul campaniei otomane din 1476 condusă de Mohamed al II-lea, cetatea va fi refăcută până în februarie 1478 când reapare documentar pârcălabul de Cetatea Nouă. În 1483, când cetatea a fost mărită și întărită, s-a construit o nouă pânză de ziduri cu turnuri circulare în fața intrării și un turn rectangular pe latura sudică, latura cea mai vulnerabilă ce nu era protejată de apa Siretului. Toată această fortificație a fost înconjurată de un impunător șanț de apărare, cu o lățime de 30-60 m, obținut prin abaterea apelor Siretului.

Astfel întocmită, Cetatea Nouă a Romanului a continuat să joace un rol important în sistemul defensiv al Moldovei, până în anul 1675, când

... trimis-au Dumitrașco-Vodă (Dumitrașcu Cantacuzino) pe Panaitachii ușerul Morona
c-un agă turcu, pentru să strâce cetățile...

așa cum îi poruncise vizirul. Fortăreața a devenit practic inutilizabilă și printre dregătorii țării încetează să mai fie menționat și pârcălabul de Cetatea Nouă. Zidurile impunătoare s-au risipit treptat, dar amintirea atâtor fapte de arme și temeliile adânc înfipte în malul Siretului au supraviețuit până în zilele noastre.

În momentul de față din vechea cetate se mai regăsesc doar câteva movile de pământ și piatră, pierdute printre bălării înalte de un stat de om, și care cu greu mai amintesc de ceea ce a fost cândva Cetatea Nouă a Romanului.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități