Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Cetatea Mușatină - Roman

Cetatea Mușatină - Roman


În municipiul Roman, oraș cu o bogată și îndelungată istorie, aflat deseori în centrul unor importante evenimente din existența poporului nostru, cel mai vechi monument istoric și de arhitectură este - fără îndoială - Cetatea de Pământ sau Cetatea Mușatină, amintită pentru prima oară într-un document emis de cancelaria voievodului Roman I Mușat la 30 martie 1392.

Construită probabil de către Petru I Mușat (1375-1391) spre sfârșitul domniei sale, cetatea de la Roman trebuia să consolideze stăpânirea asupra "Țării de Jos" și să extindă autoritatea statului feudal independent Moldova "de la munte până la mare", asigurând - totodată - securitatea comerțului pe văile Siretului și Moldovei. Ea era situată pe platoul din stânga Moldovei și avea forma unei potcoave, fiind construită pe principiul palisadelor din bârne de lemn și pământ. Cercetările arheologice efectuate aici au dovedit că palisada era constituită de fapt dintr-un lanț neîntrerupt de bordeie cu pereții exteriori întăriți, creându-se astfel posibilitatea ca apărătorii, adăpostiți în aceste locuințe, să fie mereu la post. Această palisadă era protejată la exterior printr-un val de pământ și un șanț de apărare ce se întindeau până la apa Moldovei.

Cetatea mușatină de la Roman nu a avut o existență mai îndelungată deoarece măsurile adoptate de Alexandru cel Bun, pentru consolidarea și centralizarea statului feudal în frontierele sale maxime au făcut inutilă prezența acestei fortificații în zona respectivă. Judecând după ceramica și mărturiile numismatice descoperite, se pare că, în jurul anului 1410, deci la începutul domniei lui Alexandru cel Bun, cetatea de la Roman a fost abandonată, pe locul său ridicându-se în mai multe etape actualul complex episcopal.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități