Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Paharnicului - Piatra-Neamț

Casa Paharnicului


În spatele blocurilor de pe bulevardul Mihai Eminescu, o clădire cu ziduri masive și aspect arhaic contrastează izbitor cu noile construcții. Casa Paharnicului este tot ce a mai rămas din vechea piață a orașului, mărturie a unui trecut economic în care negoțul ocupa un loc de primă importanță.

Construit la începutul secolului al XIX-lea de către aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Șipotelor, monumentul a fost destinat încă de la zidirea sa depozitării mărfurilor ce urmau să se desfacă la Piatra-Neamț și în împrejurimi.

Planul construcției are elemente comune cu cel al casei Semaca dar este conceput cu o mare predilecție pentru formele masive, pur utilitare. Parterul prezintă forma de portic din stâlpi greoi și arcade plate de zidărie, fiind - ca și beciul de altfel - în întregime boltit. La etaj regăsim cerdacul, sprijinit pe stâlpi groși de cărămidă, dar mai larg și mai solid, capabil să servească, la nevoie, ca spațiu de depozitare.

Temelia de piatră și zidăria de o grosime impresionantă nu au prea avut de suferit de-a lungul anilor. S-au făcut doar compartimentări interioare pentru o nouă distribuire a spațiului, ele fiind înlăturate cu ocazia ultimelor lucrări de restaurare, în urma cărora edificiul a fost transformat în unitate de alimentație publică.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități