Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Nevruzzi - Roman

Casa Nevruzzi - Roman


Casa NevruzziÎn centrul orașului, pe strada Cuza Vodă, unde s-au păstrat mai multe clădiri vechi și impunătoare, atrage atenția Casa Nevruzzi, unde a fost amenajat Muzeul de Istorie al orașului.

Construită în prima jumătate a veacului al XIX-lea, această clădire îmbină masivitatea caselor boierești din epoca respectivă cu eleganța elementelor specifice barocului târziu. O impunătoare scară interioară face legătura între cele două nivele ale casei, realizate după principii arhitectonice diferite: dacă parterul este fragmentat prin frecvența stâlpilor de susținere și înălțimea este redusă de bolțile arcuite, etajul oferă încăperi spațioase și înalte, unele dintre ele având plafoanele împodobite cu picturi de certă valoare artistică, fiind pictate la 1882.

Palatul a fost înconjurat de o curte impresionantă, cu livadă, în acord cu monumentalitatea ei. Printre personalitățile țării care au găsit găzduire aici se numără și regele Ferdinand și regina Maria, în timpul primului război mondial.

Clădirea poartă numele de "Nevruzzi" după ultima descendentă a acestei familii boierești moldave și care a donat-o municipalității, în 1923, fiind folosită drept Prefectură a fostului județ Roman. Cu trecerea anilor casa se deteriorează, astfel că aceasta apare într-un recensământ al proprietății comunale din 1939 ca fiind nefolosită, în reparație, fiind evaluată împreună cu terenul din jur la 1.991.600 lei. Prin 1947, aici a funcționat Biroul Raional al Organizației PCR. A fost apoi, rând pe rând, Școală de Meserii pentru Fete, Orfelinat, fiind lăsată în paragină în 1978, când prim-secretarul PCR de atunci n-a vrut să mai vadă orfanii în buricul târgului. În 1988 a fost pusă la dispoziția Muzeului de Istorie, care a organizat în ea expoziția de bază, deschisă în 1994.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități