Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Hausschild - Piatra-Neamț

Casa Hausschild


O altă relicvă a vechiului oraș se afla pe strada Ștefan cel Mare la nr. 62. Aceasta era Casa Hausschild și a fost construită la 1840. Deși purta numele unui pictor ceh iar rezonanța denumirii generează închipuiri cu trimiteri directe la arhitectura barocă a Occidentului sau a Europei Centrale, monumentul etala toate caracteristicile stilului popular atât de răspândit în zona montană a Moldovei.

Construită din bârne, pe temelie de piatră, casa era alcătuită dintr-un corp principal cu o prelungire sud-vestică sub care era amplasat beciul. Intrarea se afla situată spre sud și toată fațada era protejată de o prispă cu stâlpi simpli de susținere. Acoperișul de draniță, modificat în ultima vreme, rotunjit spre răsărit și puțin evazat la limita streașinei, prezenta o deschidere mediană pe panta sudică, după cerințele sistemului de evacuare a fumului prin pod.

Casa Hausschild din Piatra-Neamț a fost propusă în anul 2009 pentru declasare de pe lista monumentelor istorice și de arhitectură, propunere ce a fost aprobată printr-un ordin al ministrului Cultelor (2.500/2009), publicat pe 3 februarie 2010 în Monitorul Oficial. Practic, în momentul de față, casa nu mai există, locul ei fiind acum un teren aproape viran.
Și, uite-așa, Piatra-Neamț a mai pierdut un monument istoric.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități