Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Cantacuzino - Șerbești

Casa Cantacuzino - Șerbești


În satul Șerbești (com. Ștefan cel Mare), în imediata apropiere a bisericii "Sf. Gheorghe", spre sud-est, se află Casa Cantacuzino, conac boieresc ale cărui începuturi se leagă de numele unuia dintre primii Cantacuzini moldoveni, Iordache vistiernicul care, fiind înrudit cu Vasile Lupu prin Tudosca Doamna, vine la Șerbești cam prin 1630. Deoarece biserica a fost zidită de cumnatul stăpânului de la Șerbești în 1637, este de presupus că s-a construit aici o reședință boierească înainte de această dată, probabil între anii 1630-1637.

Reședința cantacuzină din secolul al XVII-lea era o construcție fără etaj, cu pereți masivi de piatră și cărămidă și un sistem de boltire tipic moldovenesc, alcătuit din mici cupole sferice, sprijinite pe arce drepte sau oblice. Probabil că în secolul XIX s-au executat cele mai ample lucrări de restaurare și "modernizare", când s-a ridicat și etajul, valorificându-se soliditatea substrucției și a zidurilor de la parter.

În prezent, fosta reședință cantacuzină de la Șerbești, deosebită de celelalte construcții asemănătoare din Moldova prin intrarea sa protejată de un imens glasvand de lemn traforat și sticlă multicoloră, găzduiește o unitate de învățământ pentru copiii cu deficiențe fizice.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități