Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău

Biserica "Precista Mică" - Roman

Biserica "Precista Mică" - Roman


Pe locul unde se află astăzi Biserica "Precista Mică" (str. Sucidava) a existat probabil un mai vechi lăcaș de lemn ridicat la începutul secolului al XVIII-lea sau chiar mai înainte. Construcția actualului edificiu a început în 1791 prin grija preotului Constantin (fiul preotului Ioniță), iar biserica a funcționat - cu un acoperământ provizoriu - până în 1826, când se termină zidăria. I s-a spus "Precista Mică" pentru a o deosebi de biserica Precista Mare, ambele biserici având același hram. Abia în 1850 "Precista Mică" a primit hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului pe care-l păstrează și astăzi.

Monumentul are un plan simplu, cruciform, cu sânurile laterale ușor pronunțate, care îl încadrează stilului moldovenesc, în varianta specifică secolului al XVIII-lea. Nu are turle, turnul-clopotniță s-a zidit separat, iar pridvorul a fost adăugit în 1855.

Având de suferit în urma cutremurului din noiembrie 1940 și mai apoi a războiului, monumentul a fost restaurat în 1946, cele mai recente lucrări de reparație încheindu-se cu puțini ani în urmă.

Din inventarul bisericii fac parte numeroase cărți de cult din secolul al XVIII-lea și unele icoane aparținând stilului neoclasic, de largă circulație în prima jumătate a veacului al XIX-lea.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități