Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău

Biserica "Sf. Nicolae" - Roman

Biserica "Sf. Nicolae" - Roman


În evul mediu, elementul transcarpatic ardelenesc a jucat un rol activ în viața comercială a Romanului. Aceasta explică și existența Bisericii "Sf. Nicolae" ca lăcaș al negustorilor brașoveni și lipscani, ridicat probabil pe la 1600 și atestat documentar în "mărturisirea hotarnică" din 3 septembrie 1752 cerută voievodului Constantin Cehan Racoviță de către episcopul Ioanichie al Romanului.

Vechea biserică de lemn a fost înlocuită cu actuala biserică de zid între anii 1747-1769. Edificiul are plan cruciform, cu absida altarului semicirculară dar cu cele două abside laterale de formă dreptunghiulară. Ornamentația fațadelor este asigurată de un brâu median de profile liniare, o "draperie" de butoni și terminații denticulare și un alt profil denticular sub cornișă. O turlă octogonală ornată cu perechi de ocnițe se ridică deasupra naosului, cupola centrală fiind susținută în interior de arce romboidale.

Inscripția cu litere latine care s-a păstrat deasupra icoanelor împărătești precizează că iconostasul a fost dăruit de către episcopul Gherasim al Romanului în anul 1816. Mai rețin atenția două icoane pictate pe lemn, din secolul al XVIII-lea și o uriașă lumânare de ceară donată în 1707 de breasla romilor pentru biserica veche.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități