Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - TazlăuBiserica "Sf. Neculai" - Piatra-Neamț

Biserica "Sf. Neculai"


În partea de răsărit a orașului se întindea un cartier numit "Bordeele" din vechime, după casele sărăcăcioase ale oamenilor nevoiași ce îl populau, în centrul căruia oborul atrăgea atât negustorii care umblau după mici afaceri și produse zootehnice cât și curioșii și petrecăreții ce se adunau aici la "Duminica Mare".

Pentru această populație logofătul grec Vogoride, care ținea moșia Dărmănești, a construit în 1795-1796 Biserica "Sf. Neculai", o biserică de mici proporții, din zidărie de piatră cu grosimea de peste 1,00 m, cu plan treflat și cu sânuri laterale ușor proeminente fără a prezenta compartimentarea tradițională.

Naosul este acoperit cu o boltă semisferică ce se descarcă prin intermediul a patru arce în pereții exteriori, continuându-se cu o boltă semicilindrică ce acoperă și cafasul din lemn, adăugat în 1935. Turnul-clopotniță adăugit odată cu pridvorul ce constituie primul nivel al acestuia, cuprinde o cameră intermediară și camera clopotelor.

Șarpanta turnului în formă de mitră arhierească se termină cu un lanternou pe care este montată crucea ce mai păstrează și astăzi semiluna. Interiorul a fost pictat în ulei de Ghe. Cristea Bubanovici în 1962. Din donațiile lui Nicolae și Maria Albu, primar al orașului Piatra-Neamț, s-a mai păstrat o icoană de argint aurit a Sfântului Nicolae având dimensiunile de 1,05 x 0,62 m și care a fost adusă de aceștia în 1865 din Polonia.

Din cauza fisurilor puternice din zidărie, biserica a fost închisă între anii 1890-1934, când au început lucrările de consolidare, antreprenor fiind Carol Zane, un constructor italian stabilit în orașul Piatra-Neamț după primul război mondial și căruia orașul și județul Neamț îi datorează multe construcții rămase reprezentative până în zilele noastre:

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități