Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău

Biserica "Sf. Ana" - Ceahlău

Biserica de lemn "Sf. Ana"


În cimitirul satului Ceahlău s-a ridicat în jurul anului 1830 Biserica de lemn "Sf. Ana", o construcție foarte interesantă din punct de vedere arhitectural, cu multe elemente care o individualizează.

Este realizată din bârne care se îmbină "în coadă de rândunică", exceptând absida altarului unde îmbinarea se face prin suprapunere, după o prealabilă "tăiere la jumătate" a grinzilor. Planul este cruciform, cu un pridvor cu perete drept adăugat la vest și cu intrarea pe latura de nord (și nu la sud cum se procedează de regulă). Acoperișul de șiță prezintă o frântură perimetrală de pantă pentru a asigura scurgerea rapidă a apei, iar clopotnița de zid este separată, străjuind intrarea în incintă.

În mod cu totul neobișnuit, și cazul pare unic în această parte a Moldovei, naosul cu absidele laterale dreptunghiulare prezintă un dublu decros, iar absida altarului este rotunjită, având formă semicirculară.

Pridvorul închis, cu tavan drept, căptușit cu scânduri, comunică printr-o ușă cu pronaosul, acesta fiind și el separat de naos printr-un perete cu o largă deschidere în arcadă.

Deosebit de interesant este și sistemul de boltire al acestei biserici. Pronaosul este acoperit cu o boltă în plan octogonal, trecerea de la planul dreptunghiular la cel pătrat realizându-se prin bârne suprapuse pe laturile de nord și sud, iar trecerea de la planul pătrat la cel octogonal fiind asigurată prin trompe de colț. Naosul prezintă o boltă din fâșii curbe pe plan dreptunghiular, supraînălțată cu o boltă din fâșii curbe, racordarea între cele două sisteme de boltire făcându-se tot prin intermediul unor trompe de colț. În sfârșit, altarul are o boltă din fâșii curbe pe plan hexagonal. Iconostasul are trăsături stilistice care îl încadrează mai degrabă veacului al XVIII-lea decât secolului al XIX-lea.

Biserica "Sf. Ana" din Ceahlău se numără printre puținele biserici de lemn din Moldova care a avut pictură interioară. Aceasta s-a realizat direct pe scândura ce căptușește pronaosul, iar în altar pereții au fost acoperiți de o pânză, peste care s-a aplicat pictura. Din păcate, întreaga zugrăveală se află într-o proastă stare de conservare, puținele fragmente care se mai văd pe alocuri făcând imposibilă orice judecată de valoare asupra acesteia.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități