Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Biserica din Buciulești - com. Podoleni

Biserica din Buciulești - com. Podoleni

Biserica "Sf. Arhangheli" din Buciulești (sau Bociulești), comuna Podoleni, se află la circa 22 km de Piatra-Neamț. Aceasta nu mai este de fapt decât o ruină ce încă mai străjuiește, solitară, vechea albie a Bistriței. A fost înălțată de marele logofăt Ștefan Dumitrașcu în 1630 și îmbina caracteristici planimetrice proprii secolului XVII-lea cu o decorație exterioară inspirată din arhitectura veacurilor anterioare, pe fondul unor evidente înrâuriri muntenești.

Aici și-a constituit o puternică reședință viitorul voievod Gheoghe Ștefan (1653-1658) și în timpul luptelor pe care acesta le-a purtat cu Vasile Lupu în 1653,

... pre Alexandru Păharnicul și pre Enachie comisul, feciorii lui Gavril hatmanul, nepoții lui Vasile Vodă, cu mare munci i-au omorât la Buciulești.

Ruinele bis. Buciulești - 1930Ulterior, satul s-a strămutat din cauza deselor inundații și viituri provocate de apele Bistriței, ceea ce a dus la abandonarea bisericii. Conservarea acestor ruine s-ar justifica pe deplin nu numai pentru valoarea lor arhitectonică, dar și pentru faptul că ele constituie o dovadă a permanentelor interferențe culturale care au avut loc între Țările Române pe toată durata evului mediu.

Informații suplimentare despre acest monument, dar și despre comuna Podoleni, gasiți pe site-ul Parohiei Podoleni.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități