Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Biserica din Bodeștii de Jos - com. Bodești

Biserica din Bodeștii de Jos


La aproximativ 16 km de Piatra Neamț, unde se află comuna Bodești, un drum secundar (DJ 156 G) se abate spre est și duce până la apa Cracăului, pe malul căreia se înșiră satul Bodeștii de Jos. În partea de sud a acestui sat se înalță Biserica "Sf. Voievozi", datată de episcopul Melchisedec Ștefănescu pe la 1650.

Zidită din piatră și cărămidă, biserica prezintă într-adevăr caracteristici ale secolului al XVII-lea. Turnul-clopotniță, cu profil greoi, se înalță deasupra pronaosului, iar pridvorul a fost adăugat în 1795. Sânurile laterale, de formă dreptunghiulară la exterior și care nu urcă până la streașină, sunt specifice secolului al XVII-lea, întocmai ca la ctitoria lui Vasile Lupu de la Șerbești. Chenarul de piatră al ușii de la intrare e împodobit cu baghete încrucișate, iar între naos și pronaos se deschide un arc masiv, sprijinit lateral pe doi pilaștri.

În pronaos se mai află două pietre de mormânt care sunt de un real folos în datarea monumentului. Una dintre ele este ilizibilă și cu mare greutate s-a mai putut descifra anul 1640. Cealaltă, al cărui text a fost tradus de Melchisedec, a fost pusă în 1651 de către frații Toader și Zosim pe mormântul părinților lor Pătru și Ileana Racoviță.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități