Home page
   Obiective turistice
Colecții sătești
Colecții mănăstirești


Masivul Ceahlău
Cheile Bicazului (harta)
Harta turistică


Zona Piatra-Neamț
Valea Bistriței
P. Neamț - Războieni
P. Neamț - Tg. Neamț
Zona Târgu Neamț
Zona Roman
P. Neamț - Tazlău


Casa Albu-Semaca - Piatra-Neamț

Casa Albu-Semaca


Casa Albu-SemacaPe strada Ștefan cel Mare, în fața Parcului Cozla, se păstrează Casa Neculai Albu, zidită pe la jumătatea veacului XIX. Este o clădire cu etaj, care a aparținut inițial lui C. Semaca, fapt pentru care unii preferă să indice monumentul cu numele primului său proprietar.

Casa Semaca se individualizează în ansamblul construcțiilor din jur prin orientarea și arhitectura sa. În timp ce toate clădirile sunt orientate est-vest având fațada spre stradă, monumentul se desfășoară de la nord spre sud, perpendicular pe axul magistralei. De altfel această dispunere constituie un indiciu în plus care dovedește existența unei străzi secundare ce trecea prin fața casei, permițând apropierea "la scară" a diferitelor vehicule. Planul clădirii este dreptunghiular și comportă existența a două corpuri bine diferențiate funcțional și constructiv: unul spre miazăzi, cu ferestre arcuite la parter și fronton la etaj, al doilea ocupând toată partea mediană a clădirii și, prin dispunerea în linie a încăperilor, dovedește că aici se desfășura întreaga activitate comercială și financiară dirijată de proprietar.

Parterul corpului principal are înfățișarea unui portic pe ale cărui coloane se sprijină prispa (în stil românesc) a etajului. Sub acest aspect casa Neculai Albu poate fi considerată ca un exemplu tipic de conciliere arhitecturală a noilor tendințe urbanizant-moderne cu tradiția vechilor construcții în lemn.

Ulterior, construcția a fost amenajată ca internat pentru elevi și mai apoi ca un complex de ateliere pentru practică școlară, bar, spații birouri ș.a.m.d.

pagina principală | sus  
Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități