Home page
   M-rea Buhalnița
Istoricul mănăstirii
Prezentare
Imagini M-rea Buhalnița

Pagina principală


Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Mănăstirea Buhalnița

Pagina: 1 2 Pagina anterioară pagina 2  

PREZENTAREA MĂNĂSTIRII BUHALNIȚA

Monumentul este astăzi înconjurat de un zid din piatră de râu, executat destul de îngrijit. Spre sud, intrarea în incintă este străjuită de turnul-clopotniță, o construcție prismatică, lipsită de trăsături caracteristice, cu acoperiș bulbat, de tablă.

În schimb, biserica cu hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" constituie o foarte reușită exemplificare a stilului moldovenesc aplicat în condițiile specifice primelor decenii ale secolului al XVII-lea. Planul este simplu, dreptunghiular, fără abside laterale pronunțate, dar cu absida altarului semicirculară și fațada vestică poligonală, situație rar întâlnită la edificiile din această epocă. Acoperișul în două ape este străpuns de o turlă (probabil adăugită ulterior), situată în zona mediană a edificiului, dar nu deasupra naosului, care nu dăunează totuși armoniei și echilibrului întregului monument; dimpotrivă, îl relansează și-i conferă mai multă suplețe. Fațadele nu prezintă elemente arhitecturale deosebite, fiind împodobite doar cu un brâu zimțat de cărămidă, situat la înălțimea nașterii bolților. Doar fereastra altarului și cea a pronaosului, ambele situate în axul edificiului, mai păstrează chenarele originale de piatră, pe suprafața cărora reapare cunoscutul motiv al baghetelor încrucișate. Aceste două chenare au servit ca model în executarea ancadramentelor celor două ferestre mai mari ale naosului, cu prilejul lucrărilor de reconstituire.

Pridvorul de la vest este - fără îndoială - o construcție ulterioară anului construirii bisericii. În schimb, ușa de la intrare a păstrat chenarul originar de piatră, decorat cu aceleași muluri care se întretaie la colțuri. În interior, atrage atenția forma poligonală a naosului și cele două coloane masive pe care se sprijină arcadele despărțitoare dintre naos și pronaos. Compartimentarea interiorului este subliniată și prin sistemul de boltire: în sfert de sferă în pronaos și altar, calotă sferică sprijinită pe patru arce îmbinate în consolă, deasupra naosului.

Deși este adusă din Alexandria în 1859, catapeteasma nu impresionează prin calități artistice deosebite. Mai interesant este decorul zoomorf al stranei arhierești, cu motive inspirate din măștile grotești folosite în teatrul popular de pe Valea Bistriței. S-au mai păstrat, de asemenea, câteva din cele 25 de strane sculptate, acoperite cu ornamente extrem de variate, ce conferă fiecărei piese calitatea de unicat.

Mănăstirea Buhalnița rămâne un punct de atracție pentru acei iubitori de turism ecumenic care își propun să străbată județul Neamț urmând drumul național 15, de-a lungul lacului de acumulare Izvorul Muntelui către nordul județului și, de acolo, către vestitele mănăstiri din Neamț sau către cele din Bucovina.

pagina principală | sus  

Pagina: 1 2 Pagina anterioară pagina 2  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități