Home page
   Mănăstirea Bodești
Istoricul mănăstirii

Pagina principală


Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Mănăstirea Bodești

Mănăstirea Bodești


Mergând spre Târgu Neamț pe drumul național 15C, după aproape 24 km, la intrarea în comuna Bodești, vei zări pe partea stângă a drumului silueta îndrăzneață a bisericii Mănăstirii Bodești.

ISTORICUL MĂNĂSTIRII BODEȘTI

Mănăstirea BodeștiSchitul "Sf. Vasile cel Mare" din Bodești (ridicat ulterior la rangul de mănăstire) are o istorie recentă, dar plină de zbucium.

Așezământul a fost înființat pe un teren donat, în 1996, de Elena Iovu în scopul ridicării unui lăcaș de cult. Întrucât era unic proprietar al terenului, Elena Iovu a făcut această donație, autentificată la notariat, fără a mai avea nevoie și de o semnătură a soțului. De precizat este faptul că, încă de la înființare, așezământul monahal a fost destinat călugărilor, iar Elena Iovu a fost împuternicită să strângă de la credincioși donații pentru construcțiile care se ridicau. Astfel, toate clădirile din incinta mănăstirii s-au ridicat prin efortul financiar al unor credincioși aparținând de Biserica Ortodoxă Română și nu din veniturile Elenei Iovu. Lucrările au durat mai bine de 8 ani de zile. Ulterior însă, Elena Iovu a încercat să reintre în posesia terenului. Cazul a ajuns în tribunal, Biserica Ortodoxă Română având în cele din urmă câștig de cauză.

În momentul de față mănăstirea face parte din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române și nu poate fi înstrăinată unui alt cult sau unei persoane fizice.

La data de 30 august 2007, în prezența Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Daniel (la acea vreme) și a unui număr simbolic de 12 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a oficiat târnosirea bisericilor din mănăstire, precum și ridicarea solemnă a schitului la rang de mănăstire, hirotesind protosinghel și instalând ca stareț pe egumenul schitului, ierom. Ieronim Andrescu.

În momentul de față Mănăstirea Bodești reprezintă un punct de atracție din ce în ce mai apreciat de iubitorii de turism ecumenic, dornici să viziteze și să cunoască mai îndeaproape mănăstirile mai nou ridicate în zona Neamț. Pentru acești turiști este bine să le reamintim că această mănăstire se află chiar pe traseul ce duce către vestitele mănăstiri ale Neamțului.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități