Home page
Pagina principală

   Roman
Scurtă prezentare
Istoric
Laminorul de țevi

Harta orașului
Imagini din Roman
Monumente din zonă
Informații utile
Locuri de muncă
Anunțuri din Neamț


Stema municipiului RomanPagina: 1 2 3 Pagina anterioară pagina 3  

Roman - ISTORIC (continuare)

În ciuda vremurilor potrivnice, Romanul reușește în secolele XVII-XVII să se dezvolte și să se impună ca un important centru în care meșteșugarii și negustorii desfășurau o intensă activitate. Odată cu creșterea producției de mărfuri și diversificării schimburilor economice, tendință începută la nivelul întregii regiuni încă din sec. al XVIII-lea, Romanul va crește ca importanță, mai ales odată cu apariția în sec. al XIX-lea a unor întreprinderi.

În plan politic, ținutul Romanului, alături de cel al Neamțului, s-a făcut remarcat prin dăruirea cu care locuitorii au sprijinit alegerile pentru Divanul Ad-hoc al Moldovei și apoi Unirea. Astfel, Comitetul unionist din Roman a făcut o intensă propagandă ideii unirii "prin ocoale și pe la răzeși", propagandă care nu a rămas fără ecou.
Războiul pentru cucerirea independenței a fost un prilej și pentru unitățile militare din județul Roman (Regimentele 14 dorobanți și 4 artilerie) de a-și afirma devotamentul față de patrie. Astfel, la 17 iulie 1877, regimentul de dorobanți trece Dunărea alături de alte unități, având misiunea de a ocupa Nicopole și a deschide drum spre Plevna, luptând cu eroism și la Grivița I. Nu lipsită de importanță este și contribuția locuitorilor din această zonă prin bani, muncă sau materiale la susținerea armatei române și în special a celor trei spitale militare din Roman.
Cucerirea independenței de stat a dat un puternic impuls dezvoltării social-economice și culturale a întregului ținut, care a cunoscut asemenea întregii țări, profunde prefaceri. În următorul sfert de secol structurile economice și sociale s-au schimbat prin apariția a zeci de fabrici și prin creșterea numărului locuitorilor.

Primul război mondial a consemnat noi pagini de eroism din partea unităților militare romașcane (Regimentele 14 infanterie și 4 artilerie grea), participante la campaniile din Transilvania, Muntenia și Moldova. Și de această dată populația din zonă a susținut armata română, dar și pe refugiații din celelalte provincii ocupate.
După război ținutul a cunoscut o perioadă de refacere și chiar de dezvoltare și modernizare a producției, viața economică fiind caracterizată de o perioadă relativ prosperă.

Intrarea României în cel de-al doilea război mondial a afectat direct zona atât prin participarea garnizoanei din Roman la campaniile din est și mai apoi la eliberarea Transilvaniei, Ungariei și Cehoslovaciei, cât și prin transformarea, după vara anului 1944, a întregii zone în teatru de operațiuni militare, situație care a provocat mari distrugeri și a supus populația din această parte a țării la grele încercări.

După război zona a fost supusă unei perioade de refacere economice dar și de frământări. În perioada comunistă orașul cunoaște o relativă dezvoltare economică, aici ridicându-se cel mai mare laminor de țevi nesudate din acea vreme. Fosta Uzină de țevi, cum a fost numită inițial, devenită mai apoi Întreprinderea de Țevi Roman, SC Petrotub, Ispat-Petrotub, Mittal Steel și, mai nou, ArcelorMittal a fost dată în funcțiune în anul 1957 fiind, pe atunci, cel mai mare laminor de acest gen din țară. Totodată a fost și societatea comercială care a sustinut, decenii întregi, cea mai mare parte din viața economică și socială a orașului de pe malul Moldovei.

Din păcate, după decembrie 1989 orașul începe să se confrunte cu mari probleme economice și sociale, rata șomajului aici ajungând să fie una dintre cele mai mari din țară.

  • Ziua municipiului Roman este sărbătorită la 30 martie.
  • Patronul spiritual a orașului este Sf. Cuvioasă Parascheva.
  • Primarul actual al municipiului Roman este dl. Dan Laurențiu Leoreanu, aflat la primul mandat.

Municipiul Roman este înfrățit cu orașe din Franța (Luneville), Belgia (Tielt) și Italia (Cortona, Grugliasco).

Informații suplimentare despre municipiul Roman mai puteti citi în paginile oferite de:

sus

Pagina: 1 2 3 Pagina anterioară pagina 3  

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități