Home page
Pagina principală

   Roman
Scurtă prezentare
Istoric
Laminorul de țevi

Harta orașului
Imagini din Roman
Monumente din zonă
Informații utile
Locuri de muncă
Anunțuri din Neamț


Stema municipiului RomanPagina: 1 2 3   pagina 1 Pagina următoare

Roman

PREZENTARE

Orașul Roman este al doilea oraș ca mărime dintre localitățile județului Neamț, având rang de municipiu.

Orașul Roman, despre care Dimitrie Cantemir afirma că ar fi fost întemeiat pe vremea împăratului Traian, și a cărui primă atestare documentară datează din secolul al XIV-lea, se bucură de un bogat trecut istoric și cultural, în prezent fiind considerat un centru industrial.

Conform datelor preliminarii (12 mai 2003) ale recensământului din 18-27 martie 2002, populația stabilă a municipiului Roman număra 69.268 locuitori (informații obținute de la Dir. Jud. de Statistică Neamț).

Stema municipiului Roman se compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite. Pe scut, în câmp roșu, se află un cap de mistreț (de culoare aurie), desenat din profil-dreapa, cu doi colți de argint. Scutul este "timbrat" (are așezat deasupra) cu o coroană murală de argint cu cinci turnuri crenelate - simbol al rangului localității.

Căi de acces

Căile de acces către municipiul Roman sunt DN15 D dinspre Piatra-Neamț (47 km), E 85 dinspre Bacău (46 km), sau pe calea ferată, dinspre Bacău sau Pașcani.

Așezare, relief, clima

Municipiul Roman (46055' lat. N 26055' long. E) se află la aproximativ 46 km spre est de Piatra-Neamț, pe malul stâng al râului Moldova, în imediata apropiere a confluenței acestuia cu râul Siret.
Localitatea se află în partea centrală a podișului Moldovei, la o altitudine situată între 185-205 m, cuprinzând zone atât de pe terasa inferioară a râului Moldova cât și de pe terasa sa superioară.

În zona Romanului sunt cantonate ape subterane în depozitele nisipo-argiloase, deluvio-coluvio-eluviale cuaternare și în gresii, nisipuri și argile sarmatice. Tot aici se constată existența unor rezerve deosebit de importante de materiale de construcție de balastieră (nisipuri și pietrișuri). Terasa inferioară și lunca Moldovei oferă condiții favorabile pentru exploatarea acestor resurse subsolice.

Municipiul Roman deține recordul de temperatură minimă absolută a județului, de -33,2 oC, înregistrată în februarie 1954.

Economie

Caracterul de centru industrial al orașului Roman se datorează în primul rând combinatului de țevi laminate Arcelor Mittal, cunoscut și sub numele de Petrotub. Alți producători importanți pot fi considerați Cersanit, (fost Romanceram), producător de elemente ceramice și obiecte sanitare, fabrica de strunguri carusel și mașini de prelucrat lemn Umaro etc.

Personalități

De numele orașului Roman se leagă numele mai multor personalități ale vieții sociale, culturale, artistice sau științifice trecute sau prezente. Printre acestea putem enumera pe Miron Costin, Sergiu Celibidache, Otilia Cazimir, Ion Ionescu de la Brad, Haralamb Zincă, Constantin I. Istrati, Mihail Jora, Andreea Marin sau Sorin Ovidiu Vântu. Desigur că lista este mai lungă, dar noi ne oprim aici.

sus

Pagina: 1 2 3   pagina 1 Pagina următoare

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități