Piatra NeamtHome page
Pagina principală

   Piatra-Neamț
Scurtă prezentare
Istoric
Evoluție, dezvoltare
Oraș turistic

Harta orașului
Galeria foto
Imagini vechi din Piatra
Monumente din zonă
Harta monumentelor

Locuri de muncă
Informații utile
Anunțuri din Neamț

Stema municipiului Piatra-Neamț
Pagina: 1 2 3 4 5 Pagina anterioară pagina 5  

Piatra-Neamț - ORAȘ TURISTIC

Municipiul Piatra-Neamț a fost atestat, în octombrie 2009, drept stațiune de interes național, devenind astfel a doua localitate din județul Neamț, după orașul Târgu Neamț, ce a câștigat acest statut.

Printre principalele avantaje pe care municipiul le-a obținut prin acreditarea acestuia ca și stațiune turistică de interes național este accesarea mult mai ușoară a fondurilor europene și guvernamentale pe domeniul turistic, promovarea gratuită a orașului nostru pe site-ul Ministerului Turismului și în cataloagele de profil.
Dar cum s-a ajuns până aici? Citiți în continuare.

Investiția turistică de pe dealul Cozla - mit și adevăr

De la bun început trebuie spus că proiectul privind dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla s-a vrut a fi unul finanțat din fonduri europene prin Programul PHARE 2004-2006. Însă fondurile europene nu au fost aprobate, proiectul primăriei fiind respins.

În august 2006 demarează lucrările pentru realizarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla, proiect pe cât de grandios, pe atât de controversat și costisitor totodată. Proiectul inițial cuprindea instalațiile de telegondolă și telescaun, telecablu, pârtie omologată de schi și de tubing precum și întreaga bază turistică de pe dealul Cozla. Pentru acoperirea costurilor s-a deschis la Alpha Bank o linie de creditare, garantată de primărie, de 40 milioane lei (circa 11,5 milioane euro la acea dată). Însă costurile inițiale estimate au fost curând depășite, astfel încât în momentul de față nu se cunoaște exact valoarea investiției (sunt vehiculate sume de 12, 13, 14, ba chiar 15,6 milioane de euro). Primăria păstrează tăcerea asupra acestui aspect, pe principul "fiecare să-și vadă de treburile lui". Se știe numai că doar telegondola a costat 10 milioane de lei. Cât privește gradul ei de utilizare, acesta este de 10-15% din capacitate.

Un alt aspect interesant este acela că lucrările la telegondolă au fost efectuate în interiorul unei arii protejată ca rezervație paleontologică, cunoscută sub numele de sit-ul fosilifer Cozla, fără a se respecta avizele legale (vezi articolele din Financiarul.ro și EcoMagazin.ro).

Inaugurarea telegondolei de la Piatra-Neamț

Graba pentru începerea lucrărilor, în lipsa avizelor necesare, a fost dictată cel mai probabil de dorința de a pune în funcțiune telegondola înainte de alegerile locale din aprilie 2008, la care Gheorghe Ștefan candida pentru un nou mandat de primar.
Astfel se face că la 1 ianuarie 2008 se pornește instalația de telescaun iar câteva săptămâni mai apoi, la 15 februarie 2008, are loc inaugurarea telegondolei de la Piatra-Neamț, aceasta chiar și în condițiile în care stațiile de plecare și sosire ale telegondolei erau adevărate șantiere și nici măcar tencuiala pe pereți nu exista (vezi foto). Citește și comunicatul primăriei Piatra-Neamț.

Un proiect împotmolit

Lucrările la proiectul inițiat de Gheorghe Ștefan nu s-au finalizat însă. Banii s-au terminat, criza a venit, finanțarea nu a mai fost asigurată. Posibilități de creditare: inexistente. Din acest motiv primăria a hotărât, la jumătatea anului 2009, atragerea unui investitor care să termine lucrarea începută cu ceva ani în urmă. Este vorba de hotelul de cinci stele de pe dealul Cozla (stația terminus a telegondolei) și spațiile aferente. Acestea au o suprafață desfășurată de 3.406 mp. și includ un restaurant de aproape 300 mp., bar, vestiare, depozite și birouri, precum și o terasă acoperită de aproape 100 mp. Proiectul mai prevede un alt doilea restaurant cu terasă descoperită, un bar de circa 220 mp., cinci terase circulabile, a căror suprafață însumează în jur de 1600 mp. Valoarea de inventar a clădirii a fost estimată la circa 6,25 milioane de lei (circa 1,5 milioane euro).

Alte proiecte împotmolite:

  • Centru comercial și de afaceri peste râul Cuejdi. Valoare investiție - 6.285.000 euro; data finalizării - semestrul II 2007
  • Traseu Turistic pe Muntele Pietricica. Valoarea estimativă a investitiei - 12.000.000 euro; finalizare - sfârșitul lui 2009
  • Instalație de Transport pe Cablu între Pietricica și Cozla. Valoarea estimativă - 3.500.000 euro la prima strigare (2007), 6.000.000 euro la a doua strigare (2009); finalizare - vom trăi și vom vedea...

Primarul Ștefan se predă dar nu renunță

Aflat în imposibilitate de a asigura finanțarea necesară pentru realizarea visului său, Piatra-Neamț - oraș turistic, primarul Gheorghe Ștefan va încerca să profite de conjunctura politică favorabilă (partidul domniei sale, PD-L, aflat la guvernare) și să obțină din surse guvernamentale banii pentru investițiile sale turistice.

Astfel, în ședința de Guvern din 28 aprilie 2009 este aprobată HG 490 pentru suplimentarea listei autorităților publice din HG 426/2009 cu Consiliul Local Piatra-Neamț și a sumei alocate investițiilor cu 10 milioane de lei. Proiectul de la Piatra-Neamț, cofinanțat din bugetul Ministerului Turismului, ar avea trei componente principale: finalizarea dezvoltării infrastructurii turistice pe Cozla, traseu turistic și lift înclinat pe Pietricica, respctiv realizarea unei instalații de transport pe cablu între Pietricica și Cozla.

Pe 1 octombrie 2009 se semnează un alt proiect, "Dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla". Este vorba de un proiect în valoare de 13 milioane euro (56.477.132,90 lei) din care primăria Piatra-Neamț ar suporta jumătate din costuri, restul sumei urmând a fi obținută din finanțare europeană nerambursabilă. Proiectul ar cuprinde 3 drumuri de acces și spații pentru parcare, realizarea unui patinoar artificial, cu o suprafață de peste 1.500 m.p., un centru de închiriere a echipamentelor sportive, două părtii de schi, una pentru începători (2.200 m.) și alta pentru avansați (1.400 m.), un punct de informare turistică, modernizarea punctului Belvedere, asigurarea utilităților precum și patru kilometri de trasee de drumeție prin pădurea de pe dealul Cozla. Pârtiile ar urma să aibă instalații de nocturnă, transport pe cablu și tunuri de zăpadă. Termenul de finalizare a lucrărilor: 31 iulie 2012.

Proiectele începute de municipalitate sună foarte frumos. Ele au costat, costă și ne vor mai costa mulți bani. Cât de fezabile însă sunt aceste proiecte pentru municipiul Piatra-Neamț, doar viitorul ne va arăta. Până atunci pietrenilor nu le rămâne decât să stingă datoriile bancare acumulate în vederea realizării acestor proiecte.


  • Ziua municipiului se serbează la 24 iunie.
  • Patronul spiritual a orașului este Sf. Ioan Botezătorul.
  • Primarul actual al municipiului Piatra-Neamț este dl. Gheorghe Ștefan, aflat la al doilea mandat.


Municipiul Piatra-Neamț este înfrățit cu 12 localități, printre care orașe din Franța (Roanne, Mably, Riorges, Villerest), Ucraina (Hliboca), Israel (Kyriat Malachi, Lod), Italia (Beinasco), Spania (Manilva), SUA (Alpharetta - Georgia), Republica Moldova (Orhei, din 1992), Turcia (Bergama, din 1998, deși acesta nu este menționat pe site-ul web al primăriei Piatra-Neamț).

Vizitați și paginile Complexului Muzeal Județean Neamț.

sus

Pagina: 1 2 3 4 5 Pagina anterioară pagina 5  

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități