Piatra NeamtHome page
Pagina principală

   Piatra-Neamț
Scurtă prezentare
Istoric
Evoluție, dezvoltare
Oraș turistic

Harta orașului
Galeria foto
Imagini vechi din Piatra
Monumente din zonă
Harta monumentelor

Locuri de muncă
Informații utile
Anunțuri din Neamț

Stema municipiului Piatra-Neamț
Pagina: 1 2 3 4 5 Pagina anterioară pagina 3 Pagina următoare

Piatra Neamț - ISTORIC (continuare)

La 1 ianuarie 1877, prin noua organizare a armatei, ia ființă și al XV-lea regiment de Dorobanți, cu zona de recrutare județele Neamț și Suceava și reședința la Piatra. Era compus din 2 batalioane de dorobanți, primul comandant fiind Lt. col. Fotea Alexandru.
În timpul războiului de independență din 1877-1878, Regimentul XV Dorobanți din Piatra participă cu eroism la luptele de la Plevna, Grivița II (fiind citat printr-un ordin de zi de domnitorul Carol), continuând luptele la Rahova, Vidin și Smârdan până la 15 martie 1878, când se reîntoarce în țară.
În august 1891 regimentul de Dorobanți se desființează și se înființează Regimentul 15 infanterie "Războieni" (acesta luând parte în 1913 la campania din Bulgaria, fiind printre unitățile care au ajuns sub zidurile Sofiei). În timpul primului război mondial regimentul a fost implicat în campaniile din Transilvania, Muntenia și sudul Moldovei (Mărășești și Oituz), aducându-și o contribuție importantă pe frontul de luptă, dar cu sacrificiul a peste 2.000 de ostași.

În anul 1897, în urma unei ploi puternice, are loc o alunecare de teren și o porțiune din dealul Cozla se prăbușește, "formându-se astfel niște râpi urâte și prăpăstioase, care aveau un aspect neplăcut pentru oraș". La inițiativa primarului de atunci (Nicu N. Albu), în 1901 se începe consolidarea terenului prin plantarea de arbori, se amenajează terenul și se construiesc alei, luînd astfel naștere "Parcul Cozla". Ulterior, în luna august a anului 1904, va fi deschis Parcul zoologic.

Nicu N. Albu (1 februarie 1855 - 31 mai 1908)
Personalitate puternică a acelei perioade, Nicu Albu a fost reprezentantul cel mai de seamă al liberalismului nemțean. Născut în 1855 la Piatra-Neamț, unde a urmat clasele primare, și-a continuat studiile secundare la Academia Mihăileană din Iași și apoi pe cele universitare la Facultatea de medicină din Berlin, devenind apoi exploatator de păduri, arendaș de moșii, primar de Piatra-Neamț (1901-1904 și 1907), prefect (1885-1888, 1895-1899), deputat (1891-1895) și senator (1905-1907 și 1907-1908) în Parlamentul României.

O mare parte din realizările care au dus la modernizarea acestei zone sunt legate de evoluția sa politică și de spiritul său administrativ. Sub influența și prin consecvența cu care a urmărit sincronizarea condițiilor de viață și de civilizație ale județului Neamț la cele ale României și ale Europei, Nicu Albu s-a dovedit a fi un adevărat ctitor, un promotor al dezvoltării și modernizării locale și zonale.

De numele său se leagă proiectarea și finalizarea rețelei de șosele care leagă și azi Piatra Neamț de Bicaz, de Hangu până la Dorna, Târgu Neamț de Poiana Largului cu trecere prin Pipirig și peste dealul Petru Vodă. Deasemenea, a determinat realizarea liniilor ferate Bacău - Piatra Neamț (spre partea de vest a orașului), Piatra Neamț - Tarcău. El a fost cel care a introdus primul telefon din țară la Prefectura Neamț, extinzînd mai apoi rețeaua telefonică în toate comunele județului, la 1906 toate "comunele rurale" fiind legate de Capitala țării. Nicu Albu a impus exploatarea științifică a pădurilor, a realizat un program coerent de plantații, mare parte dintre pădurile județului de astăzi fiind realizarea acelei epoci. Ca primar al orașului Piatra-Neamț a modernizat cursul râului Bistrița, a împădurit versantul Cozla și a amenajat parcul cu același nume, a ridicat o baie populară, a sprijinit sănătatea și cultele, a construit școli și a inițiat o seamă de lucrări edilitare de mare importanță pentru interesul orașului.

A murit la 31 mai 1908 în Sanatoriul Elisabeta din București, în urma unui cancer provenit dintr-un mai vechi ulcer stomacal.
În 1995 Consiliul Local Piatra Neamț i-a acordat titlul de "Cetățean de onoare" post-mortem al municipiului.

În anii interbelici populația orașului depășește cifra de 30.000 de locuitori (de la 18.795 locuitori în anul 1913 la 35.952 de locuitori în 1927, din care 22.000 români, 13.952 evrei, restul fiind de alte naționalități), orașul Piatra-Neamț cunoscând un reviriment economic însemnat. Crește numărul fabricilor și atelierelor, sunt continuate acțiunile de sistematizare și este finalizată și a doua uzină electrică (1929). - vezi planul orașului în 1929.

Izbucnirea celui de al II-lea război mondial a stopat avântul economic înregistrat până atunci. Pierderilor și distrugerilor suferite în timpul războiului li se adaugă jafurile și teroarea practicată de către "Armata Roșie eliberatoare" după momentul august '44. Abia odată cu sfârșitul anilor 1950 și mai ales după 1968 când, în urma reformei administrativ-teritoriale orașul redevine reședință de județ, Piatra-Neamț începe să cunoască o dezvoltare din ce în ce mai dinamică, ajungând să-și formeze fața pe care o cunoaștem astăzi.

Momentul 22 Decembrie '89 a trecut relativ calm. Deși în Piatra-Neamț nu s-a tras nici măcar un singur foc de armă și nu s-a înregistrat nici un rănit, aceasta nu înseamnă că orașul nu se poate lăuda cu revoluționarii săi, pe care evenimentele din București și din alte locuri ale țării i-au făcut să iasă în stradă pentru apărarea noii democrații și a noilor idealuri.

Anii ce au urmat și situația economică dificilă pe care o traversează țara și-au pus pecetea și asupra dezvoltării orașului Piatra-Neamț. Nivelul investițiilor a scăzut dramatic, numărul locuințelor a devenit insuficient, rata șomajului a crescut, nivelul de trai s-a prăbușit iar starea sănătății populației, pe fondul lipsei de susținere a unei protecții sociale și a sistemului sanitar, au făcut ca viața locuitorilor urbei să devină din ce în ce mai dificilă. Cu toate acestea, orașul este încrezător în viitorul său și are speranța că va redeveni ceea ce a fost odată: Perla Moldovei.
Citiți pagina următoare pentru a afla mai multe despre actualul Piatra-Neamț.

sus

Pagina: 1 2 3 4 5 Pagina anterioară pagina 3 Pagina următoare

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități