Home page
Pagina principală

Imagini Bicaz Chei
Lista localităților
Monumente din zonă
Informații utile
Comuna Bicaz Chei, Neamț

Comuna Bicaz Chei - PREZENTARE

Istoric

De la Marea Unire din 1918 și până în anul 1933, localitatea Bicaz-Chei a făcut parte din comuna Bicazul-Ardelean. În anul 1933 aceasta se desprinde de vechea comună, formând o comună nouă, Bicaz-Chei, care avea în componența sa și localitatea Dămuc. Aceasta însă se desprinde la rândul ei în anul 1937 formând comuna Dămuc.

Prezentare Bicaz Chei

Comuna este așezată în partea de Est a județului, pe valea râului Bicaz, afluent important al râului Bistrița. Aspectul general al reliefului comunei este unul montan.

Principala bogăție a comunei o constituie fondul forestier.
Activitatea de bază a locuitorilor comunei o constituie creșterea animalelor, căreia i se adaugă munca la pădure, în care este cuprinsă 51% din populație. Pe lângă creșterea animalelor, exploatarea și prelucrarea lemnului, una din ocupațiile de bază încă din anii 1800 era vărăritul. O altă activitate de bază o constituie munca desfășurată în unități cu caracter industrial, fabricile de ciment, cariera de calcar, precum și unele activități economice de pe raza orașului Bicaz, unde lucrează 40% din populația comunei Bicaz-Chei. În sectorul serviciilor este cuprinsă 8% din populație: în ocrotirea sănătății, învățământ, cultură, religie, telecomunicații, gospodărire comunală, circulația mărfurilor și urbanism.

În comuna Bicaz-Chei există trei biserici ortodoxe și o biserică baptistă. Cele mai importante obiective de pe raza comunei sunt: Consiliul Local, Postul de poliție, Oficiul Poștal, CEC-ul, Secția de Carieră Calcar, Brigada Silvică, Dispensarul Uman, Dispensarul Veterinar, cele cinci școli, Căminele Culturale Bicaz-Chei și Pîrîul Bicaz, Hanul Tătaru, un magazin mixt și o cofetărie, trei restaurante și o brutărie.

Tradiții

În fiecare an, în prima duminică din luna mai, se organizează serbarea câmpenească "Arminden" (sau "Armindeni"), la care participă locuitori din satele și comunele învecinate. Ca jocuri populare specifice zonei sunt: "de învârtit" - specific numai acestei zone, în care patru-șase bărbați și femei se prind în cerc de mâini și se învârt în ritmul muzicii, iar după câteva rotiri, bărbații încep să bată la podea o bătaie cunoscută doar bicăjenilor, însoțită de strigături, în timp ce femeile fac pasul normal de horă. Sârba se joacă numai în doi, pe un ritm rar ca în Muntenia și Oltenia. Hora este un joc specific bărbătesc, o bătută a locului, în care se prind cei mai vârstnici. În Ajunul Crăciunului grupuri de copii și tineri colindă pe la casele gospodarilor, unde sunt primiți cu covrigi, nuci și mere.

În Ajunul Anului Nou copiii merg cu plugușorul împodobit cu batiste cusute, clopoței și panglici și urează din casă în casă, textele fiind cu bădița Traian sau despre bogăția pământului. Un alt obicei de an nou este jocul caprei pe care se așează oglinzi, mărgele, panglici. În jurul caprei mai multe perechi de dansatori, îmbrăcați cu costume naționale specifice zonei, dansează împodobiți cu mărgele la căciulă și panglici colorate. Jianul este un alai cu specific haiducesc nelipsit în fiecare an de Anul Nou, după cum este precizat în monografia comunei.

Comuna este străbătută de DN12C Bicaz - Gheorghieni.

Comuna Bicaz Chei se află la intersecția paralelei de 46049' lat. N cu meridianul de 25053' long. E.

Conform datelor recensământului din 18-27 martie 2002, populația stabilă a comunei Bicaz Chei număra 4.665 locuitori. În momentul de față, conform datelor statistice, populația comunei este de 4.942 locuitori.

Satele care intră în componența comunei sunt Bicaz Chei, Bârnadu, Gherman și Ivaneș. Suprafața totală a comunei este de 10.213 ha teren.

Primarul actual al comunei este dl. Gheorghe Oniga.

În momentul de față nu dispunem de mai multe date despre comuna Bicaz Chei.

sus

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | anunturi | oportunități