Net Media web designNet Media
  Home page
Pagina principală

   Județul Neamț
Cadrul natural
Turismul
Date statistice
Date istorice

Harta României
Harta județului
Imagini din județ
Locuri de vizitat
Informații utile
Locuri de muncă
Anunțuri din Neamț


Stema județului NeamțPagina: 1 2 3 4 Pagina anterioară pagina 2 Pagina următoare

TURISMUL în județul Neamț

Turiștii sunt atrași de aceste locuri fie datorită minunatelor priveliști și a climei plăcute, fie datorită vestigiilor istorice întâlnite aproape la tot pasul.

Obiectivele de interes turistic din judetul Neamt sunt multe. Stațiunile balneare Bălțătești și Oglinzi, stațiunea turistică Durău, stațiunile turistice de interes național Piatra-Neamț și Târgu Neamț, salba vechilor mănăstiri - începând cu Neamțul, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova (1367), cu mormântul lui Petru Mușat, însemnat centru de tipărituri; apoi Secu, ctitoria lui Nestor Ureche (1602), cu frumoase manuscrise, adevărate opere de artă; Agapia, menționată documentar în 1437 și ajunsă celebră prin picturile din tinerețe ale lui Nicolae Grigorescu; Văratecul și celelalte.
Pe drept cuvânt se poate spune că, raportat la suprafață, Neamțul este ținutul cu cele mai multe lăcașuri de cult din lume (biserici, mănăstiri, schituri).

La acestea se adaugă obiectivele memorialistice (casele memoriale I. Creangă, C. Hogaș, V. Micle, Al. Vlahuță, M. Sadoveanu) și muzeale (detalii în paginile Complexului Muzeal Județean). Practic județul Neamț este inclus în Lista obiectivelor de patrimoniu național cu un număr de 552 de monumente, mănăstiri, cetăți, situri arheologice și alte obiective de patrimoniu național. O zestre impresionantă.

Cazare în Neamț

În ceea ce privește capacitățile de cazare existente, în activitatea de turism funcționează 15 hoteluri, 120 de pensiuni turistice și agroturistice și 50 de cabane. Aceste structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare dețin licențe de funcționare eliberate de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. Respectivele unități au oferit turiștilor 1.210 camere cu 3.030 paturi.
Nota: La sfârșitul anului 2008 numărul locurilor de cazare era de 4.289 de locuri, pentru ca la finele lunii iulie 2009 acesta să ajungă la 5.059 locuri de cazare, oferite de 174 structuri de primire turistică ce însumau 2.143 de camere.

Lansarea noului brand de țară de către Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, d-na Elena Udrea, dar mai ales ieșirea României din recesiune a însemnat un nou reviriment pentru industria turistică nemțeană. Astfel, în prima lună a anului 2011, la nivelul județului Neamț au funcționat 106 structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare, cu un număr total de 1.359 de camere și 3.134 de locuri. Capacitatea de cazare turistică a fost, în aceeași lună, de 95.523 locuri-zile (cu 9,1% mai mică față de aceeași lună a anului precedent). Ponderea cea mai mare în totalul capacității de cazare au avut-o pensiunile agroturistice (35,6%), hotelurile (23,6%), taberele de elevi și preșcolari (14,9%), restul tipurilor de structuri de cazare deținând 25,9%.
Indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică în funcțiune a fost, în luna ianuarie 2011, de 9,9% pe total structuri de primire turistică cu 0,1 puncte procentuale mai mare față de luna ianuarie 2010.

Turismul în prezent

Dincolo de toate aceste date interesante, subiectul turismul în județul Neamț rămâne o temă foarte dragă pentru politicienii din Neamț și pentru cei din administrație. Ba chiar se poate spune că tema turismului este atât de iubită încât discuțiile pe marginea ei nu se mai termină, iar momentul în care se va face efectiv ceva în acest domeniu se tot amână.

Cert este că, după atâția ani de dezbateri pe acest subiect, s-a ajuns (de fiecare dată) la aceeași concluzie: că încă avem un frumos potențial turistic bazat pe diversitatea reliefului, mănăstiri, obiective istorice, mesteșugurile, turismul ecumenic, cel balnear și agroturismul. Impedimentul este că ne omoară aceleași probleme nerezolvate, pe care le știm dintotdeauna. Vorbim de lipsa unei autostrăzi dar și starea veșnic proastă a drumurilor existente, lipsa a unui brand județean, rețeaua de căi ferate slab dezvoltată, starea de degradare a obiectivelor turistice și slaba popularizare a potențialului existent, lipsa unui personal calificat în domeniu.
La toate acestea se adaugă deplorabila calitate a serviciilor și facilităților oferite turiștilor: ospătari indolenți, chelneri nespălați, mâncare proastă și excesiv de scumpă, preparată în condiții insalubre, camere cu mobilier de pe vremea bunicilor și așternuturi rufoase, lipsa de spații amenajate pentru agrement și a celor de joacă pentru cei mici, lipsa grupurilor sociale în locurile publice aglomerate, lipsa parcărilor, a indicatoarelor turistice, a panourilor (sau a centrelor) de informare turistică de la care să poți afla relații și în alte limbi și lista poate continua.

Iar dacă lucrurile în acest domeniu cu un imens potențial, cel al turismului, nu s-au mișcat în anii de creștere economică pe care i-a avut România, cu atât mai mult îi vom crede acum, în vreme de criză, pe cei care încă bat monedă pe viitorul luminos al turismului nemțean.

Referințe:

sus

Pagina: 1 2 3 4 Pagina anterioară pagina 2 Pagina următoare

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități