Home page
Pagina principală

   Orașul Bicaz
Harta României
Harta turistică
Imagini din Bicaz
Monumente din zonă
Informații utile
Locuri de muncă
Anunțuri din Neamț


Județul NeamțOrașul Bicaz

Prezentare

Cu o populație sub 9 mii de locuitori, orașul Bicaz (432 m altitudine; 46054' lat. N, 26005' long. E) reprezintă principalul punct de acces spre Masivului Ceahlău sau spre celelalte obiective turistice din zonă: Peștera Toșorog (24 km), Peștera Munticelu (26 km), Cheile Bicazului și Cheile Șugăului (25 km), Lacul Roșu (37 km), Poiana Teiului și Valea Tarcăului, ruinele Palatului Cnejilor sau Mănăstirea Buhalnița (ctitorită în 1627), stațiunile Durău sau Borsec. Și să nu uităm barajul și lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

Căile de acces către orașul Bicaz sunt DN 15 dinspre Piatra-Neamț (26 km), DN 17B și DN 15 dinspre Vatra Dornei (131 km) și Toplița (112 km), Bicazul fiind punct de răscruce al acestor drumuri.

Orașul Bicaz se întinde pe 148,9 de kmp, având patru sate componente: Izvorul Alb, Izvorul Muntelui, Potoci și Secu.

Conform datelor preliminarii (12 mai 2003) ale recensământului din 18-27 martie 2002, populația stabilă a orașului Bicaz număra 8.428 locuitori (informații obținute de la Dir. Jud. de Statistică Neamț).

Bicaz - ISTORIC

Cu o vechime de peste 400 de ani, localitatea Bicaz apare pentru prima oară menționată documentar într-un act emis de cancelaria voievodului Radu Mihnea la 10 ianuarie 1625. Mai târziu, într-un hrisov domnesc din 1855, Bicazul este aminitit ca târg.

Orașul Bicaz este una dintre multele localități devenite, în anii comunismului, "oraș muncitoresc". Aceasta datorită lucrărilor la amenajarea hidroenergetică de la Izvorul Muntelui și a centralei electrice "V.I. Lenin" (cum se numea atunci) de la Stejaru. Miile de oameni aduși (sub diverse forme) de regimul comunist în zonă au dat naștere coloniei și, ulterior, orașului Bicaz. Mica așezare rurală de altădată avea să ajungă, în vremurile sale de glorie, la circa 15.000 de locuitori. Dealtfel, în 1952 aici avea să fie pusă în funcțiune Fabrica de Ciment Bicaz care asigura necesarul de ciment pentru ridicarea barajului de la Izvorul Muntelui.
Mai târziu, după ce va fi pornită în 1979 fabrica de ciment de la Tașca iar în 1980 va fi pusă în funcțiune a doua linie de fabricație, complexul format se va numi Combinatul de Lianți și Azbociment Bicaz, devenind cel mai mare producător de ciment din țară la acea dată.

Printr-un decret publicat în Monitorul Oficial din 27 august 1960, Bicazul este declarat oraș. Această dată va fi stabilită de către consiliul local ca fiind ziua orașului Bicaz.

Economie

Activitatea economică a orașului Bicaz este preponderent industrială, sectorul cel mai important fiind cel al producției de energie electrică, datorat centralei hidroelectrice Stejaru. La acesta se adaugă producția de ciment alături de industria de prelucrare a lemnului și industria alimentară.

Ca obiective turistice ce merită a fi vizitate, menționăm:

  • Ziua orașului se serbează la 25 iunie (Sărbătoarea Montana).
  • Bicazul este singura localitate de munte unde se sărbătorește Ziua marinei.
  • Patronii spirituali ai orașului sunt Sf. Dumitru și Sf. Gheorghe.
  • Primarul actual al orașului Bicaz este dl. Constantin Catrinoiu, aflat la al doilea mandat.


Municipiul Bicaz este înfrățit cu localități din Republica Moldova (Orhei, din 2000), Belgia (Hasselt, din 2000) și Elveția (Lausanne).

În momentul de față nu dispunem de mai multe date despre orașul Bicaz.

sus

Site realizat și administrat de NeT Media.
Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | masivul ceahlău | cetatea neamț | muzee | imagini | anunțuri | informații utile | horoscop | pagini WEB | forum | oportunități